Ugleprojekt 2018 – Biologisk rottebekæmpelse

Status 23. marts 2018: Grundet stor interesse er alle uglekasser allerede afsat.

En ugle

Uglens habitat er under pres, da dens naturlige levested, som gamle og hule træer, forsvinder. 

Nyborg Kommune ønsker at fremme dens levevilkår ved at opsætte et antal ugle kasser i kommunen. Da ugler er dygtige jagtfugle og har mus og rotter på menukortet, vil det være en win-win at opsætte ugle kasser i forhold til rottebekæmpelse. Et ynglepar fanger ca. 5.000 rotter og mus om året.

Ugleprojektet er en del af de indsatsområder fra kommunens rottehandleplan 2016-18, hvis overordnet målsætning er at begrænse rotters levevilkår.

Uglens naturlige habitat er skoven eller i nærheden af skov. For at uglen vil indtage en ugle kasse, skal der helst være skov eller en gruppe af træer i nærheden. Ugle kassen skal helst være udstyret med redemateriale, f.eks. halm eller flis udformet som en rede, før den vil bosætte sig.. Den bygger ikke selv sin rede.

Kommunen har indkøbt et antal ugle kasser, som frivillige borgere i kommunen kan låne kvik og frit. Betingelsen for at du kan få en kasse udleveret er

  • At du selv opsætter kassen et egnet sted på din ejendom på egen risiko. (vejledning medfølger).
  • At du lader registrere, hvor du sætter ugle kassen op.
  • At du giver kommunens biolog adgang til din ejendom til monitering (overvågning) af uglerne .
  • At du giver DOF, Dansk Ornitologisk Forening adgang til din ejendom til ringmærkning af evt. unger.
  • At du følger den medfølgende vejledning i vedligeholdelse af kassen (nyt redemateriale).
  • At kommunen kan tage kassen tilbage.

Kommunen vil efter et tidsrum evaluere projektets succes, om uglen har fået fremgang og ikke mindst om rottebestanden/rotteanmeldelser i nærområdet er blevet reduceret.
Hvis du er interesseret i Ugleprojektet 2018 kan du få udleveret en ugle kasse ved henvendelse til Bjarne Kristoffersen, Teknik- og Miljøafdelingen, Nørrevoldgade 9, 5800 Nyborg.

Læs mere om rottebekæmpelse her 

 

Sidst opdateret 13. marts 2018