Hverdagen i dagplejen

Dagplejeren har legetøj og beskæftigelsesmateriale (inde såvel som ude), der passer til børnenes aktuelle niveau. Det er først og fremmest i det hjemlige, nære miljø i den lille børnegruppe, at børnene udvikler sig gennem samvær og leg.

Dagplejerne er opdelt i medstyrende grupper, som jævnligt mødes, f.eks. i legestuen. Her holder de juleafslutning, synger og spiller sammen, slår katten af tønden til fastelavn mm. Dagplejerne tager også på legepladsen, går på besøg hos hinanden osv.

I legestuen laves aktiviteter med børnene ud fra de seks lærerplanstemaer.

Dagplejen tilbyder altså dit barn en masse oplevelser, og samværet med de andre dagplejere betyder, at dit barn også lærer at være sammen med børn i større grupper. Desuden lærer det evt. gæsteplejere at kende.

Du kan læse mere om aktiviteter i dagplejen i udviklingsplanen

Transport af barnet i dagplejen

Dagplejeren færdes normalt til fods, og de børn, der ikke selv kan gå, bliver transporteret i en stor barnevogn (kvartetvogn) eller klapvogn. Dagplejeren har mulighed for at låne en Christianiacykel, ved brug af cyklen er børnene altid fastspændte og både dagplejer og børn bærer cykelhjelm. Dagplejeren kan tage børnene med bybussen på små udflugter.

Søvn i dagplejen

I dagplejen anser vi søvn for et af de helt basale behov, som skal være opfyldt for at barnet kan opnå optimal udvikling og trivsel. Vi ser således behovet for søvn på lige fod med 
barnets behov for f.eks. mad, drikke og fysisk kontakt. Søvnforskning, viser at børn i alderen ½ - 3 år har brug for at sove 12 timer hver nat. Under søvnen restitueres kroppen
og opbygges både mentalt og fysisk. Barnet producerer bl.a. vigtige væksthormoner og bearbejder dagens mange indtryk og oplevelser under søvnen. Samme forskning viser også, at børn, der får lov til at sove om dagen, også sover bedre om natten end overtrætte børn. Middagsluren har ingen indflydelse på nattesøvnen, hvis blot den ikke overskrider ca. 3 timer. Gode søvnvaner grundlægges i barndommen. Med baggrund i ovenstående tilbydes alle børn i dagplejen at sove til middag og de får lov at sove til de vågner af sig selv. Det lille barn har brug for to lure i løbet af dagen, dette tilgodeses også. Er barnet nået en alder, hvor det ikke falder i søvn ved middagsputning, tilbydes barnet et hvil/en stille stund.

Fødselsdage

Fødselsdage bliver naturligvis fejret i dagplejen. Hvordan det gøres, er imidlertid meget individuelt. Spørg dagplejeren, hvad der er normal praksis i jeres barns dagpleje.

Dog gør vi opmærksom på, at menuen der medbringes, skal følge vores Mad- og Måltidspolitik.

Se dagplejens Mad- og Måltidspolitik   

Mad og måltider

Mad og måltider er et fokuspunkt i dagplejen. Alle dagplejere, pædagoger og ledelse har været på et ugekursus hos ernæringsekspert Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Dagplejeren sørger for barnets fulde kost i den tid, det er i dagplejehjemmet. Vi har udarbejdet en Mad og Måltidspolitik der følger 'Råd og vejledning fra Sundhedsstyrelsen'.

Der er mulighed for, at jeres barn kan få morgenmad i dagplejen til kl. ca. 07.30 – 08.00. Sutteflasker med modermælkserstatning til børn under 1 år og specielkost, skal I selv medbringe. Dagplejeren sørger for modermælkserstatning i kop til børn fra 9 måneder til 1 år, herefter får de almindelig mælk passende til deres alder. Havregrød, øllebrød og hirsegrød er ikke specielkost.

Hvis jeres barn har allergi eller diabetes, aftales det mellem dagplejeren og forældrene, hvordan barnet bedst tilgodeses. Opstår der tvivlsspørgsmål, er I altid velkomne til at kontakte sundhedsplejersken eller dagplejekontoret. Jeres barn får også frugt, grønt og brød hver dag hos dagplejeren. Dagplejerne må gerne servere økologisk mad i det omfang de ønsker det. Ønsker I, at jeres barn skal have en anden kost end den, dagplejeren serverer (for eksempel økologisk eller vegetarisk), skal I selv medbringe det, med mindre andet aftales med dagplejeren. Dagplejeren skal sørge for, at børnene får en god "spiseoplevelse", at de får en sund og varieret kost, og at I informeres om, hvad barnet spiser.

Se dagplejens Mad- og Måltidspolitik her

Sidst opdateret 11. marts 2021