Alle kan gøre en indsats

Selvom alle kender følelsen af ensomhed, er det ikke noget, vi taler om.

To seniorer der drager omsorg for hinanden

Det er for mange et pinligt problem, og vi ønsker hverken at udstille os selv eller andre, der føler sig ensomme. Men når vi ikke snakker om det, bliver problemet endnu større. Når man føler sig ensom, kan man tro, at man er den eneste, der ikke kan finde ud af at skabe og vedligeholde relationer.

Omgivelserne ved ikke, hvad de skal kigge efter og spørge til. Så det første og måske vigtigste skridt, som vi alle skal tage, er at turde tale om ensomhed, ligesom vi taler om andre problemer. Noget af det, vi skal sige højt, er, at ensomhed er et problem, som ikke udelukkende kan løses af andre. Hvis du føler dig ensom, må du selv gøre en indsats. Du skal være med til at danne de relationer, du ønsker dig og selv tage del i de fællesskaber, du gerne vil være med i. For ingen andre end dig selv kan give dig venner. Men du skal ikke være alene om det. Det er en opgave, der kræver en indsats af os alle. Ingen kan finde vej ind i et fællesskab, der ikke har en åben dør.

Noget så enkelt som et lille ”goddag” kan være det ord, der skaber mod til at svare og til at starte en samtale med en fremmed for første gang i lang tid.

Hvad kan vi alle gøre: 

  • Gør en indsats for at se de mennesker, der er omkring dig. Kig dem i øjnene og hils
  • Gør de fællesskaber, du indgår i, mere åbne
  • Bliv frivillig

Hvad kan du gøre, hvis du føler dig ensom:

  • Sig det højt
  • Saml mod til at gøre noget ved det 
  • Tag kontakt til et menneske – også selvom det er en fremmed

Sidst opdateret 04. september 2015