Gratis klamydiahjemmetest

Unge imellem 15 og 25 år, bosiddende i Nyborg Kommune, kan bestille en gratis klamydiahjemmetest.

Hvis du har haft ubeskyttet sex, er det en god idé at blive testet. Mange, som smittes med klamydia, opdager ikke, at de har sygdommen.

Om Klamydia

Klamydia er en bakteriesygdom, som kan smitte ved de fleste former for sex. Kun ca. halvdelen af de som smittes, oplever symptomer på sygdommen. Typisk drejer det sig om udflåd fra urinrøret, svie når man tisser og hos kvinder også pletvise blødninger.  Fordi kun ca. halvdelen af de som smittes, oplever symptomer på at være smittet, kan mange uden at opdage det, risikere at give sygdommen videre. En ubehandlet klamydiainfektion kan blandt andet forårsage graviditeter uden for livmoderen og sterilitet for både mænd og kvinder. Hvis du har haft ubeskyttet sex, er der derfor vigtigt at blive tjekket og eventuelt behandlet for klamydia. Du kan enten få foretaget en gratis test hos din egen læge eller bestille en klamydiahjemmetest online.

Der er i Danmark registreret en stigning i antallet af registrerede klamydiatilfælde. Også i Nyborg Kommune er tallet steget. Fra 2014 til 2016 steg antallet af registrerede klamydiatilfælde blandt de 15-29 årige fra 15,4 tilfælde pr. 1000 indbyggere til 23,3 tilfælde.

SÅDAN gør du

  1. Du bestiller testen online via linket herunder, hvorefter Sex og Samfund sender testen hjem til dig i en diskret pakke. 
  2. Du udfører selv testen ved hjælp af den vejledning, som følger med. Herefter sender du blot testen, i den medfølgende svarkuvert, til Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitets Hospital. Her analyseres prøven. 
  3. Så snart svaret er klart modtager du en sms herom og du kan logge ind online og se svaret.
    Viser det sig, at prøven er positiv, er det vigtigt at du kontakter din egen læge med henblik på behandling. Klamydia behandles med piller, og det er vigtigt at både du og din partner, og eventuelle tidligere partnere, kommer i behandling. På den måde kan du være med til at sikre, at sygdommen ikke spreder sig yderligere.

Godt at vide 

  • Du kan kun bestille testen til dig selv og ikke for andre. 
  • En test kan tidligst vise et korrekt svar 2 uger efter, at du har haft ubeskyttet sex.
  • Der kan gå op til 10 dage, fra du bestiller en test og til den ankommer. 
  • Du kan også altid bestille tid hos din egen læge, som kan foretage en gratis klamydiatest.
  • Viser det sig at testen er positiv, kan du online sende et anonymt tip til tidligere sexpartnere, om at de bør blive testet.

Læs mere og bestil testen her

For yderligere oplysninger, kontakt

Katrine Frost Grønholdt, sundhedskonsulent, tlf. 6333 8104, e-mail: sund@nyborg.dk

Sidst opdateret 07. maj 2020