Solbeskyttelse

Beskyttelse mod solen kan forebygge kræft i huden og modermærkekræft.

Det anslås, at 90% af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft kan forebygges, hvis man beskytter sig mod solens uv-stråling og undgår solarier.

Generelt gælder det, at jo mere uv-stråling og jo flere solskoldninger man får gennem livet, jo større risiko er der for at udvikle hud og modermærkekræft.

Man kan selv gøre meget for at forebygge hud og modermærkekræft, ved at følge rådene fra Kræftens Bekæmpelse om solbeskyttelse.

  • Skygge: Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Derfor kan man undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.
  • Solhat og tøj: Hvis man ikke har mulighed for at være i skyggen er en solhat eller langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling.
  • Solcreme: Brug solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 i lande hvor solen er stærkere.
  • Undgå solariebrug: Ved solariebrug bidrager strålingen væsentligt til den samlede uv-dosis, hvilket øger risikoen for at få kræft i huden.

Særlig beskyttelse

Især børn og unge er i særlig risiko, når de udsættes for uv-stråling. Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, desto større risiko har barnet for at udvikle kræft i huden senere i livet. Solbeskyttelse for børn er derfor yderst vigtigt.

Det anbefales desuden at gravide og kvinder der spiser p-piller beskytter sig særligt godt mod solen, da de har større risiko for at få permanente pigmentpletter fra solens uv-stråling.

D-vitamin

Kræftens Bekæmpelse anbefaler at man skruer ned, men ikke slukker for solen. Sollys er vigtigt for kroppens behov for D-vitamin.

D-vitamin dannes når solens uv-stråler rammer huden. Kroppen danner nok D-vitamin, hvis man blot er ude i solen 10-20 minutter 3 gange om ugen.

For mere information, læs

https://www.cancer.dk/solkampagnen/

https://www.cancer.dk/forebyg/skru-ned-for-solen/solbeskyttelse/

https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/8/208/1385247482/fakta_solbeskyt_born.pdf

Sidst opdateret 02. marts 2021