Solbeskyttelse

Beskyttelse mod solen kan forebygge kræft i huden. 90 % af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft kan forebygges, hvis man beskytter sig mod solens UV-stråling og undgår solarier.

Generelt gælder det, at jo mere UV-stråling og jo flere solskoldninger man får gennem livet, jo større risiko er der for at få kræft i huden.

Man kan selv gøre meget for at forebygge kræft i huden, ved at følge rådene fra Kræftens Bekæmpelse om solbeskyttelse.

  • Skygge: Særligt mellem kl. 12 og 15 hvor UV-strålingen fra solen er stærkest kan man undgå meget UV-stråling ved at finde skygge. 
  • Solhat/tøj: Hvis man ikke har mulighed for at være i skyggen er en solhat eller langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens UV-stråling.
  • Solcreme: Brug solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande hvor solen er stærkere. 
  • Undgå solariebrug: Ved solariebrug bidrager strålingen væsentligt til den samlede UV-dosis, hvilket øger risikoen for at få kræft i huden

Særlig beskyttelse

Særligt børn og unge er i særlig risiko, når de udsættes for UV-stråling. Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, desto større risiko har barnet for at udvikle kræft i huden senere i livet. Solbeskyttelse for børn er derfor særlig vigtigt.

Det anbefales at beskytte sig særlig godt mod solen for gravide kvinder, og kvinder der spiser p-piller, da de har større risiko for at få permanente pigmentpletter fra solens UV-stråling. 

D-vitamin

Kræftens bekæmpelse anbefaler at man skruer ned, men ikke slukker for solen. Sollys er vigtigt for kroppens behov for D-vitamin.

D-vitamin dannes når solens UV-stråler rammer huden. Kroppen danner nok D-vitamin, hvis man blot er ude i solen 10-20 minutter 3 gange om ugen.

For mere information, læs

https://www.cancer.dk/solkampagnen/

https://www.cancer.dk/forebyg/skru-ned-for-solen/solbeskyttelse/

https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/8/208/1385247482/fakta_solbeskyt_born.pdf

Sidst opdateret 19. februar 2018