Pandekagedagen kommes i hu på Borgmestergården

Tirsdag 28. februar 2017 er en traditionsrig dag. Det er nemlig ”hvide tirsdag” og så er det intet mindre end international pandekagedag.

Det festligholdes nu også på Borgmestergården i Nyborg med masser af pandekager til indbudte børnehaver. Pandekagerne tilberedes på det nye gamle komfur, som har fået en vigtig formidlingsrolle på museet.

Pandekagebagerne

Anne-Berit fra dragtlauget og Lasse fra smedjen vil bage pandekager tirsdag kl. 10-14, hvor museet har inviteret Nyborgs børnehaver. Da der trods alt kun er begrænset plads i det gule køkken på Borgmestergården, er der tilmelding efter først til mølle-princippet, hvor en børnehave kan melde op til 20 børn til tre gange i tidsrummet.

- Komfuret har ingen begrænsninger når det kommer til hvad man kan lave, men man må dog erkende, at der er grænser når det kommer til antal, griner smeden Lasse, der også står for al julemaden, når julegrisen parteres. - Komfuret har bagt boller, kringler, stegt gås og tilberedt al julemaden. Til påske skal spegeskinken så prøvesmages sammen med skidne æg. Pandekager har vi bagt mange gange, så vi føler os beredte til pandekagedagen.

Det er ikke bare for sjov

Ifølge den katolske/før-reformatoriske tradition var tirsdagen mellem fastelavns mandag og askeonsdag ”hvide-tirsdag”. Askeonsdag markerede starten på fasten i katolsk tid. Det skulle naturligvis forberedes. Så man spiste en masse kød flæskesøndag og flæskemandag (nu fastelavnsmandag). Og om tirsdagen spiste man så ”hvidt”, forklarer Anne-Berit, der er forkvinde i dragtlauget ved Nyborg Slot.

Man brugte hvad man havde af hvide ting, mælk, fløde, æg, hvidt sukker, hvidt mel og sådan noget, som man lavede æggesøbe af – eller pandekager. Derfor markeres dagen også som international pandekagedag.

Pandekager og Reformationen?

- Det er et fantastisk initiativ, som vi kan bruge både til at åbne museet op for de mindste og give dem en god oplevelse samtidig med, at vi på en sjov måde kan fortælle om Reformationen netop i forbindelse med markeringen af 500 året for reformationens begyndelse, siger afdelingsleder Janus Møller Jensen, Nyborg Slot og Borgmestergården. ”hvide tirsdag handler jo netop om forberedelse til fasten, som blev afskaffet ved Reformationen. Nu kan vi på en sjov måde fortælle om overgangen fra en tro til en anden også til de mindste.

Borgmestergården er ellers lukket for sæsonen efter en aktiv vinterferie, hvor komfuret også blev flittigt brugt, men åbner op med helt nye udstillinger 1. april i år.

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 24. februar 2017