Plusser og minusser til de unges sundhed

Sundheden blandt de unge i Nyborg Kommune svarer på flere områder til de unge på landsplan. Der er dog udsving i begge retninger og særligt brugen af alkohol og tobak giver anledning til bekymring.

På et pressemøde torsdag 9. februar blev sløret løftet for den kommunale Ungesundhedsprofil. Foruden pressen og det inviterede panel af politikere og unge var en række samarbejdspartnere fra skoler og uddannelsesinstitutioner mødt op for at få et frisk billede af, hvordan det står til med de unges sundhed anno 2017.

For meget alkohol og tobak - for lidt motion

Og lad os bare slå det fast med det samme. Profilen gav anledning til et par enkelte rynkede øjenbryn. For blandt de unge i 7.-9. klasse viser rapporten, at flere af dem drikker alkohol sammenlignet med deres jævnaldrende i resten af landet, og at flere af de unge i samme aldersgruppe har prøvet at være fulde, end tilfældet er nationalt.

Derudover viser Ungesundhedsprofilen, at der er markant flere 15-16-årige der ryger i Nyborg Kommune end på landsplan, og at de unge i Nyborg Kommune generelt er mindre fysisk aktive end gennemsnittet af øvrige unge i landet.

- Tallene viser os helt klart, at der nogle områder, vi skal fastholde fokus på i de kommende år. Derfor er jeg også glad for, at vi i vores nye Sundhedspolitik allerede har indarbejdet ’Sund Ungdom’ som et vigtigt indsatsområde, og at vi både på Østfyns Produktionsskole og i 10-klassescentret har etableret et godt samarbejde omkring rygestop, siger Frits Christensen, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Et spændende arbejde venter forude

På flere områder var der dog også grund til at glæde sig over udviklingen. Fx viser profilen en positiv tendens i de unges adfærd i forhold til kriminalitet samt tandbørstning, og derudover er alkoholforbruget mindre end landsgennemsnittet i aldersgruppen mellem de 15 til 25-årige.

Nu venter en spændende proces for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget i samarbejde med Kultur- og Fritidsudvalget, Skole- og Dagtilbudsudvalget og Social- og Familieudvalget med at klarlægge de kommende indsatser. Alle skoler og uddannelsesinstitutioner får en individuel rapport, som skal danne baggrund for en målrettet indsats lokalt på de enkelte skoler. Derudover skal politikerne i gang med at lægge en strategi for de næste års arbejde. Her er det planen, at de unge også skal inddrages og spørges til råd undervejs.

Du kan læse hele Ungesundhedsprofilen her

For yderligere oplysninger, kontakt

Frits Christensen, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, e-mail: frc@nyborg.dk, tlf. 2335 0230.

Sidst opdateret 14. februar 2017