Nyborg i centrum af 500 års jubilæet for Reformationen

Østfyns Museer får nu økonomisk støtte fra både Folketinget og Nyborg Kommune til det store tema i 2017 – markeringen af 500 års jubilæet for Reformationen.

Foto: Østfyns Museer

Nyborg spillede nemlig en særlig rolle i den dramatiske tid, da Reformationen kom til Danmark, og det vil Østfyns Museer formidle om i en lang række begivenheder og events.

Østfyns Museer er lige nu i gang med at planlægge en stribe aktiviteter, udstilling, foredrag, events og meget andet i formidlingen af den betydning, Reformationen har haft. I særlig grad vil museet understrege Nyborgs rolle i de dramatiske år i landet før og under indførelsen af Reformationen i begyndelsen af 1500-tallet. Til det arbejde har museet netop modtaget en bevilling på 250,000 kroner fra Folketingets Reformationspulje til markering af 500-året for Reformationen og et tilsvarende beløb fra Erhvervs og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune.

- Vi ser en stærk sammenhæng mellem det historiske Nyborg og det stærke brand for byen, vi har fået udviklet gennem de senere år. I den sammenhæng passer fortællingen om Nyborgs centrale placering under Reformationen godt ind, og derfor vælger vi fra kommunens side at støtte de planlagte aktiviteter, forklarer formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup.

- Vi er rigtig glade for bevillingerne. Vi er ikke færdige med at indhente midler, men den betyder, vi for alvor kan komme i gang med at fortælle historien om Nyborgs helt centrale betydning dengang. Det er ukendt for de fleste, men det vil vi ændre på i løbet af det kommende år, siger afdelingsleder Janus Møller Jensen, Østfyns Museer.

Datidens Facebook startede det hele

Året igennem vil danskerne komme til at høre meget mere om Reformationen – den begivenhed, der ledte til den danske folkekirke og i vidt omfang til de værdier, vi i dag beskriver som danske. I 2017 er det 500 år siden, munken Martin Luther slog sine berømte teser med kritik af den katolske kirke op på datidens Facebook – på kirkedøren i Wittenberg, Tyskland.

Nyborg var dengang kongens residensstad – her havde nogle af reformationsspillets centrale aktører deres hovedkvarter – først Christian 2., som siden tabte borgerkrigen til sin fætter, Christian 3., der også valgte Nyborg som sit hjem, og udbyggede både slot og by. Christian 3. var Martin Luthers solide støtte livet igennem, og Danmark blev landet, hvor reformationen blev gennemført mest konsekvent.

Blodige kampe ved slottet

Reformationen handlede om religion og gudssyn, men bagved lå et kompliceret spil om magten i Danmark. Religionen blev brugt som brik af de centrale spillere, der på kryds og tværs i de kongelige familier og på tværs af landegrænser bekæmpede eller indgik alliancer med hinanden. Reformationen blev indført med fast kongelig hånd af kong Christian 3. i 1536.

- Hele magtspillet bag reformationen er en central del til forståelsen af den i Danmark. Den historie kan vi på unik vis fortælle netop her i Nyborg. Det var her magten skulle iscenesættes og både slot og by blev omskabt til reformationens verdslige højborg og hovedstad. Der er masser af dramatiske begivenheder at fortælle om. Det glæder vi os til at rulle ud i 2017, og der er bevillingerne gode skridt på vejen, forklarer Janus Møller Jensen.

For yderligere oplysninger, kontakt

Peter Wagner Mollerup, formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, tlf. 2040 6079, e-mail: pwm@nyborg.dk

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården, tlf: 6531 0207, 2396 2076, e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 16. januar 2017