Flere livretter på tallerkenen til kommunens ældre

De ældre i Nyborg Kommune kan se frem til at få endnu flere af deres livretter på tallerkenen.

En kok og en ældre dame der kigger på opskrifter

Det nye initiativ ”Livretter hele livet” inviterer borgerne til at komme med opskrifter på fx egnsretter, kager og specialiteter, som bringer minder frem og får snakken til at gå ved middagsbordet. Det er kommunens madservice, der står bag initiativet.

Duften af kanel, kardemomme og sirup spreder sig langsomt i det lille produktionskøkken, hvor personalet er ved at lægge sidste hånd på dagens dessert: En prossekage. Kagen er blevet en realitet efter et besøg hos 92-årige Birthe Kristensen, der tidligere i sit liv ofte spiste den gamle fynske specialitet. Nu rækker kræfterne ikke længere til de store udskejelser i køkkenet, og derfor er variationen på tallerkenen også blevet mindre med årene.

Inden længe får Birthe mulighed for at smage kagen igen. For et nyt projekt skal være med til at inddrage og involvere borgerne, så maden i højere grad afspejler borgernes ønsker.  

- Havde du spurgt mig for 3 måneder siden, ville jeg aldrig i min vildeste fantasi have forestillet mig, at vi skulle servere Prossekage efter en 150 års gammel opskrift her i vores café i Ørbæk. Men det har været enormt lærerigt at høre om borgerens ønsker, og det har gjort os endnu mere bevidste om, hvor meget livskvalitet, der i virkeligheden er forbundet med minderne omkring maden, siger Betina Gadgaard Carstensen, der er leder af kommunens to produktionskøkkener.

Mange idéer på skærebrættet

"Livretter hele livet” skal være med til at gøre ældremaden i kommunen endnu mere tiltalende og spændende ved at servere mad, der smager og dufter godt og samtidig bringer minderne frem fra borgernes liv. Det giver både en øget appetit samt en anledning til at genopfriske gode minder hen over middagsbordet sammen med borgerne.  

Foruden at mødes og snakke med borgerne om deres livretter og yndlingsopskrifter har beboerne på Plejecenter Rosengården nu mulighed for selv at vælge maden på deres fødselsdage.

Initiativet er modtaget så positivt, at det bredes ud i hele kommunen, så mange flere borgere kan blive involveret – også dem, der spiser maden hjemme ved dem selv. Og der er allerede flere gode idéer på skærebrættet:

- Vi ved, at borgerne generelt er tilfredse med vores mad, men vi kan altid blive bedre. Derfor vil vi gerne i dialog med mange flere af borgerne og høre mere om, hvordan de oplever maden og om, der er noget, de savner. Det giver i hvert fald noget ekstra, når vi tager os tiden til at tage ud og besøge borgerne, fordi det skærper vores opfindsomhed og giver inspiration til at gøre maden endnu mere tiltalende. Fx har vi allerede udviklet nogle helt nye retter til vores småt spisende borgere, slutter Betina Gadgaard Carstensen.

Om initiativet ”Livretter hele livet”

Med initiativet ”Livretter hele livet” inviteres borgerne til at komme med deres input og ønsker til maden. Personalet i køkkenerne tager gerne ud og besøger borgerne og hører mere om, hvordan de oplever maden, og hvilke ønsker til retter, de har. Derudover inviteres borgerne til at sende opskrifter og forslag til menu-sammensætninger, som køkkenerne vil tage med i planlægningen af menuplanerne.

For yderligere oplysninger, kontakt

Bettina Gadgaard Carstensen, leder af produktionskøkkenerne, tlf. 2040 7690, e-mail: bgc@nyborg.dk  

 

Sidst opdateret 23. oktober 2017