Plant et træ for flåden

Lørdag 21. oktober kl. 9.45 plantes et træ for at markere 210-årsdagen for 'Flådens Ran'.

Banner med logo fra Plant-et-træ og Nyborg Marineforening

Det er Plant-et-træ, Nyborg Marineforening og Nyborg Kommune der står bag markeringen.

Efter velkomst og taler vil borgmester Kenneth Muhs afsløre den mindetavle, der skal stå ved træet.

Flådens skib ’Diana’, der er bygget til at patruljere i det danske territorialfarvand, lægger til kaj, hvis ikke det får andre opgaver.

Kom og vær med til at fejre markeringen der foregår ved Griffensund.

Hvad er ’Flådens Ran’

Den truende udsigt til at den danske flåde kunne falde i de forkerte hænder, fik i juli 1807 den nye engelske udenrigsminister George Canning til at træffe en række hurtige beslutninger.

Den 20. oktober 1807 kom Englænderne til Holmen for at hente den dansk-norske flåde, og de gik grundigt til værks. De tog 18 linieskibe, 15 fregatter, 7 brigger (mindre, hurtigsejlende orlogsskibe med et batteridæk), 23 kanonbåde og 5 stykpramme (specialskibe med tungt artilleri). Skibe under bygning blev ødelagt. Alt af værdi, som kunne transporteres, blev taget med. Englænderne fyldte 92 handelsskibe med gods fra Holmen. Det drejede sig om alt fra tømmer, sejl, værktøj, tovværk, våben og ammunition til kontormøbler. Den dag i dag kan man se, at de originale messinghåndtag mangler i dørene på de finere kontorer på Holmen. De er i England. Englænderne fik god brug for skibene, hvoraf de fleste var i god stand. Admiral Gambier var meget tilfreds, og tilrigningen af flåden havde taget ham væsentlig kortere tid end beregnet. Senere samme dag forlod den danske flåde Holmen under engelsk flag, derfor kaldes det ”Flådens Ran”.

 

Sidst opdateret 16. oktober 2017