Kampdagene får nordisk profil

Når efteråret så småt indfinder sig, mødes riddere fra hele landet i Nyborg for at kæmpe, udveksle erfaringer og træne. De årlige kampdage i Nyborg vil fremover hedde ”Nordiske Kampdage”.

Med det nye navn, Nordiske Kampdage, sigter eventet efter at få et mere nordisk og internationalt tilsnit, når det løber af stablen 9.-10. september sammen med Kongens Høstmarked.

Det største rige i Europa

De store markeder er med til at levendegøre verdensarvsfortællingen i Nyborg. Samtidig er de hver især med til at sætte fokus på konkrete kapitler af den fortælling. Kampdagene har længe taget udgangspunkt i fortællingen om Kalmarunionen – det geografisk set største rige i Europa. De to afgørende begivenheder, der førte til foreningen af de tre nordiske riger – Danmark, Norge og Sverige – er knyttet til Nyborg Slot og Nyborg Vor Frue kirke. Det er derfor naturligt også at lade kampdagene få en mere nordisk profil.
- Vores markeder og events er med til både at vise vores store historie og skabe gode oplevelser for alle i hele kommunen og vores gæster”, siger formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget Peter Wagner Mollerup. - De skal være med til at realisere verdensarvsprojektet og vi arbejder hele tiden på at udvikle den del af vores fortælling som en del af brandingstrategien.

Ridderne kom fra hele riget

I middelalderen deltog stormænd, riddere og væbnere i turneringer, hvor man dystede mod hinanden i flere hold, meget lig det, der udspiller sig til storslaget under de årlige kampdage i Nyborg.

- Målet med kampdagene er at sprede fortællingen ud og iscenesætte, hvordan et middelalderligt storslag kunne have set ud. Samtidig er det med til at levendegøre et vigtigt stykke Danmarkshistorie. Ridderne kom jo fra hele riget – dvs. også Norge og Sverige – og det skal naturligvis også afspejles under kampdagene, fortæller museumsinspektør Mathias Schmidt Tryggedsson, der er Østfyns Museers tovholder på kampdagene.

Nordiske reenactore i Nyborg

Når ridderne og de øvrige stormænd mødtes til danehof med kongen på Nyborg Slot, har det været fra alle rigets egne. Under Kalmarunionen, der blev oprettet under Margrete 1.s styre, blev de tre lande, Danmark, Norge og Sverige, samlet til ét rige, i en union. De samlede riger var det geografisk største rige i hele Europa. I praksis betød det, at selvom den danske regent gjorde meget for at få danske stormænd til at besidde prominente administrative poster i hele unionen, var der også svenske og norske stormænd repræsenteret til hofferne på Nyborg Slot.

Kampdagene har længe været internationale med deltagere fra mange forskellige lande. For at styrke den nordiske profil har arrangørerne af kampdagene i år lagt særlig vægt på at opsøge og invitere reenactorer (folk, der genopliver historien ved at iklæde sig historiske dragter og gennemspille historiske optrin eller kampe) fra hele norden.

Borgkulissen genopbygges

Igen i år arbejdes der med borgbyggeriet. Det er nemlig ikke kun Nyborg Slot, der står under nybyggeri. Til sidste års kampdage blev der taget hul på at bygge en borg til storslaget, som kunne indgå i middelalderens belejringsfortælling.

Det er planen at borgen med tiden skal udbygges, hvoraf tårnet skal forhøjes og en borgport med blynæse (nedløbsskakt over porten, hvor man kunne hælde kogende vand ned over fjenden) skal bygges. Det er planen at borgen aktivt skal indgå i kamphandlingerne til storslaget, så man kan iscenesætte middelalderens forsvars- og belejringsteknikker.

Mange oplevelser

Ud over storslaget kan du også gå på opdagelse i middelalderboderne, der sælger rustninger, buer og middelaldervåben til børn og barnlige sjæle. Du kan møde Nyborg Slots Buelaug på bueskydningsbanen, hvor du selv kan skyde med bue og pil.

Om lørdagen afholdes der bueskydningskonkurrence i ægte middelalderstil. Dvs. man skal skyde med middelalderbuer, pile som de så ud i middelalderen og selve bueskyttekonkurrencen følger turneringsregler, der går tilbage til 1397.

Museet afprøver om det er muligt at beskytte sig mod sværdhug med en kappe viklet om armen, som beskrevet af Saxo under de drabelige kampe ved Blodgildet i Roskilde. Hvad er myte og fakta, når det gælder kamp og sværdhug?

Om søndagen kan du opleve den altid populære ridderlige forhindringsbane, hvor kun en sand ridder kan gennemføre med manér. Der lægges både vægt på mod, styrke og andre ridderlige dyder – ikke mindst evnen at sammensætte et kvad til sin hjertes udkårne efter anstrengelserne.

For yderligere oplysninger, kontakt

Mathias Schmidt Tryggedsson, museumsinspektør Nyborg Slot, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 5797, e-mail: mast@ostfynsmuseer.dk                          

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 01. september 2017