1,4 mio.kr. til udvikling af digital demensassistent

En demenssygdom er ofte forbundet med mange udfordringer og utrygheder i takt med, at hjernen og hukommelsen svækkes. En ny digital løsning, som TrygFonden har givet knap 1.4 mio. kr. til at udvikle, skal hjælpe demensramte med at færdes trygt i byrummet, så de blandt andet altid kan finde hjem eller få hjælp fra en pårørende eller frivillig.

Vi går alle rundt med topmoderne teknologi i lommen eller i tasken i form af smartphones og tablets. Så hvorfor ikke bruge den teknologi til at styrke trygheden for demensramte borgere og deres pårørende?

Sådan lyder idéen bag den nye digitale demensassistent, som Nyborg Kommune og Syddansk Universitet i det kommende år skal udvikle med støtte fra TrygFonden. SammenOmDemens er en digital løsning, som indeholder viden om demens, forebyggende træning samt bevægelsesmonitorering af borgere, så de altid kan finde hjem eller få hjælp fra pårørende eller frivillige demensvenner.

I den digitale løsning, er det muligt at samle informationer om den demensramtes normale færden og bevægelsesmønster. Hvis der kommer afvigelser fra det normale, vil der automatisk blive givet besked til pårørende eller en anden, som kan hjælpe borgeren på rette spor, fortæller projektleder Barbara Tvede Andersen, Institut for Matematik og Datalogi (IMADA), Syddansk Universitet.

Også blandt de pårørende bliver der taget godt imod nyheden om projektet. Lotte Lindholm Petersen, der har en svigermor på 65 år med en demensdiagnose glæder sig over mulighederne i projektet: - Utrygheden fylder rigtigt meget i hverdagen, og det ligger hele tiden i baghovedet; hvad gør min svigermor nu? Derfor er det rart at vide, at hun i fremtiden kan få støtte og hjælp, hvis hun skulle fare vildt. Hun er jo vant til at bruge sin telefon og har den altid med sig, så det giver rigtig god mening at tænke den ind.

En del af strategien om en Smart by

Idéen bag demensassistenten er opstået i arbejdsgruppen for Smart City i Nyborg. Her er formålet at udvikle og styrke digitale løsninger i byrummet, løse kendte udfordringer med digital teknologi samt skabe øget værdi for borgere, virksomheder og besøgende.

- Vi arbejder hele tiden på at skabe bedre byer og lokalsamfund, bl.a. ved hjælp af digitale teknologier, og det er dette projekt et fantastisk godt eksempel på. Det er med til at skabe en øget tryghed i  hverdagen for borgerne, og projektet bygger videre på de teknologiske muligheder, vi allerede har til rådighed i byrummet, siger Mikkel Ibsen, projektleder for Smart City i Nyborg.

Projektet er forankret hos Syddansk Universitet med Nyborg Kommune som udviklings- og testpartner. Udvikling og test starter i det nye år, og det er tanken, at demensassistenten skal udbredes til gavn og glæde for demensramte og pårørende i hele Danmark. Institut for Matematik og Datalogi er repræsenteret i styregruppen for Smart City i Nyborg ved Professor Peter Schneider-Kamp, og det er her, samarbejdet om projektet er opstået.

For yderligere oplysninger, kontakt

Barbara Tvede Andersen, specialkonsulent, Syddansk Universitet, Institut for Matematik og Datalogi, tlf. 2462 6974,  mail: barbara@sdu.dk 

Mikkel Ibsen, projektleder for Smart City i Nyborg Kommune, tlf. 6333 6822, mail: mii@nyborg.dk 

Jakob Slot Schmidt, kommunikationskonsulent i Nyborg Kommune, tlf. 6333 7554, mail: jass@nyborg.dk  

Sidst opdateret 21. december 2018