Gadespil til Danehof

Danehof er levendegørelsen af Nyborg middelalderlige historie og rolle som mødested for det danske parlament i middelalderen og landets første egentlige hovedstad.

Udklædte aktører til Danehof

Her samledes kongemagten i senmiddelalderen under kong Hans og dronning Christine. Den historie er der ekstra fokus på under årets Danehof i Nyborg.

Hele bymidten, der strækker sig ud fra det store kongelige slot i Nyborg, danner scene og ramme om Danehof begivenheden ligesom i middelalderen. Der er ikke bare store kongelige turneringer på turneringspladsen, en masse handel og leben i de aktive handelsgader, farverige bannere og masser af stemning i de historiske lejre i områderne omkring Nyborg Slot

En række royale gadespil er med til at levendegøre historien i selve bybilledet. - De historiske gadespil er noget vi har arbejdet med de sidste par år. Det er fedt at se historien levendegjort også i de autentiske historiske omgivelser i bymidten, siger Mathias Schmidt Tryggedsson, der er museumsinspektør og koordinator på Danehofmarkedet.

Så scenen er hermed sat til Danehof 2018:

Året er 1499 og Kong Hans har traditionen tro indkaldt til Danehof og med Danehoffet stimler folk fra alle samfundslag sammen i Nyborgs gader.

To store emner optager befolkningen og i byens gader, kroer og folkemængder summer snakken primært om det forekommende felttog til Ditmarsken, hvortil kongen har befalet en omfattende rekruttering igangsat. Men det andet emne som optager befolkningen er rygtet om kongens ikke-ægteskabelige eskapader med hofdamen Edele Mikkelsdatter Jernskæg.

Som sædvanlig får museet assistance af Jonas Kragegaard og en række frivillige til at sætte spillene op. Ud over gadespillene vil der være masser af middelalderstemning i handelsgaderne især i Mellemgade, hvor der følges op på sidste års tiltag med at omforme gaden til stedet, hvor folket morede sig under Danehof. Samtidig genoplives aktiviteterne på Gl. Torv ved kirken, hvor der også i middelalderen blev afholdt et stort Vor Frue marked ved midsommertid.

For yderligere oplysninger, kontakt

Mathias Schmidt Tryggedsson, Museumsinspektør Nyborg Slot, tlf: 6531 0207, mobil: 2396 5797, mail: mast@ostfynsmuseer.dk

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 02. juli 2018