Broder Jakobs livsvej fra Nyborg til Mexico

Historien om kongesønnen, franciskanermunken og missionæren fra Nyborg, der blev menneskerettighedsforkæmper i den nye verden efter Reformationen i Danmark fortælles i en ny bog udgivet af Østfyns Museer. Den præsenteres 28. juni med deltagelse af Mexicos ambassadør i Danmark, Carlos Pujalte.

Torsdag 28. juni udgiver Østfyns Museer bogen ”Broder Jakobs livsvej fra Danmark til Mexico”. Den fortæller den dramatiske historie om den danske kongesøn, bror til Christian 2. og født på Nyborg Slot, der blev munk, fordrevet fra Danmark efter Reformationen og endte som missionær i Mexico, hvor han den dag i dag stadig huskes for sit virke blandt indianerne.

Broder Jakob repræsenterer derfor et vigtigt kapitel ikke bare i Nyborgs, men i Danmarks og Mexicos historie. Bogen er skrevet af Jørgen Nybo Rasmussen og er resultatet af et helt livs studier i Broder Jakobs historie.

Historien om Broder Jakob har længe været kendt og diskuteret blandt historikere, og udbredt for en bredere kreds i Henrik Stangerups roman om Broder Jakob fra 1991. Men det er den første egentlige historiske biografi om den danske franciskanermunk og kongesøn, som i 1542 drog til Mexico efter at have nægtet at opgive sin katolske tro.

I Mexico missionerede Broder Jakob blandt indianerne indtil sin død i 1560’erne. Han forsvarede blandt andet som også flere andre missionærer de kristne indianeres ret til på lige fod med de spanske erobrere at modtage kirkens sakramenter – herunder også præstevielsen.

”Historien personliggør dramaet omkring trosskiftet ved Reformationen, som også er en vigtig del af fortællingen om Nyborgs store betydning for reformationshistorien i Danmark”, siger formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune, Peter Wagner Mollerup. ”Med udgivelsen følger vi op på sidste års store satsning i Nyborg med at fortælle den historie i forbindelse med markeringen af 500 året for Reformationens begyndelse”.

Broder Jakob blev født på Nyborg Slot. De unikke og autentiske historiske rammer i Nyborg som en central og vigtig skueplads for reformationshistorien er en vigtig del af verdensarvsfortællingen i Nyborg, der fortsat skal formidles. Derfor har Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune støttet udgivelsen og bogpræsentationen af de midler, der er afsat til at følge op på Reformationsjubilæet.

Bogpræsentationen finder sted i Munkekælderen på Korsbrødregården i Nyborg, Korsbrødregade 2, torsdag 28. juni kl. 15, hvor man også kan møde forfatteren. Nyborgs borgmester Kenneth Muhs vil byde velkommen og i arrangementet deltager Mexicos ambassadør i Danmark, Carlos Pujalte. Bogen er på 166 sider og koster 148 kr.

For anmeldereksemplarer kontakt Josiane Barone Jensen, mail: jbj@ostfynsmuseer.dk.

Sidst opdateret 26. juni 2018