Monument for krigssejlere afsløres i Nyborg på D-dag

Søfolk i allieret tjeneste får nu et varigt minde som tak for deres indsats under Anden Verdenskrig.

Monumentet placeres på Kongens Skibsbro og indvies blandt andet af en af de sidste nulevende danske krigssejlere.

Afsløring af monumentet foregår onsdag 6. juni 2018 kl. 15.00 på Kongens Skibsbro.

Se det fulde program for dagen her

25 danske skibe og omkring 800 danske søfolk var med ved de allieredes landgang, D-dag i Normandiet  6. juni 1944.

Den sidste tilbageværende fynske sømand, der var med i den massive indsats, som sikrede de allierede et brohoved på det europæiske fastland, er 96-årige Evald Brinck. Han er blandt talerne på havnen i Nyborg, når krigssejlerne får deres eget monument.

- Ønsket om et mindesmærke for krigssejlerne har stået på i omkring 30 år her i Nyborg, fortæller formand for Nyborg Marineforening, Kurt Verner, der selv er tidligere sømand, og som sådan har sejlet med mange af de overlevende krigssejlere.

Mindesmærket ”FORSAVN” er udført af billedhugger Lars Abrahamsen fra Herringe. Om tankerne bag skulpturen forklares:  Skulpturen giver dels minder om et skib, der synker med forstavnen pegende op mod himlen, men kan også opfattes som et stort sejl, eller som en stor drejenål på det underliggende kompas-fundament. På siden af dækket er monteret fire bronzeplader med en mindetekst og navnene på de 35 søfolk fra Nyborg, der omkom i allieret krigstjeneste.

I alt mistede mere end 1.000 danske søfolk i allieret tjeneste livet under krigen, og deres indsats skal huskes, mener Kurt Verner, der sammen med resten af Marineforeningen i Nyborg har været initiativtagere til mindesmærket.

Det er Albani Fonden, der har bevilget de nødvendige midler, og det bliver borgmester i Nyborg, Kenneth Muhs, der står for den officielle afsløring af mindesmærket.

- I Nyborg er vi stolte af vores historie, og her spiller havnen en stor og vigtig rolle. Derfor er vi også glade for, at vi nu dagligt kan se på en markering, der viser os, at vi også er en del af en maritim historie, der spillede en vigtig rolle under 2. verdenskrig, forklarer Kenneth Muhs.

Det er museumsdirektør Erland Porsmose fra Østfyns Museer, der har stået for den historiske udredning.

For yderligere oplysninger, kontakt

Formand for Nyborg Marineforening Kurt Verner.

Borgmester Kenneth Muhs, tlf. 2159 9966.

Sidst opdateret 01. juni 2018