Ældreminister Thyra Frank besøgte Plejecenter Svanedammen

Den røde løber lå klar, og solen skinnede fra en skyfri himmel, da ældreminister Thyra Frank mandag besøgte Plejecenter Svanedammen til indvielsen af det nyistandsatte plejecenter.

Her så ældreministeren med egne øjne den fantastiske forandringsproces plejecentret har været igennem, siden Sundheds- og Ældreministeriet i starten af 2017 gav næsten to millioner kroner til demensvenlig indretning og nye køkkener.

Nyt demensvenligt lys, der reguleres efter døgnrytmen, personlige indgangspartier til boligerne, nye åbne køkkenmiljøer, hvor beboerne i langt højere grad kan være med til at tilberede maden, samt nye møbler, maling og udsmykning, der får plejecentret til at fremstå meget mere hjemligt. Det er blot nogle af de mange nye ting, der er sket på plejecenter Svanedammen igennem det sidste års tid.

Fra traditionel institution til plejecenter med stjernestunder

Der var derfor også rigeligt at fortælle om og fremvise, da ældreministeren i selskab med bl.a. borgmester Kenneth Muhs og ældreudvalgsformand Carsten Kudsk blev vist rundt på det over 100 år gamle plejecenter i midten af Nyborg. Og det var tydeligt undervejs på rundturen at mærke, at ældreministeren kunne lide det, hun så.

- Jeg mærkede straks, da jeg kom ind af døren, at ombygningen har været med til at forvandle Svanedammen til et sted, hvor beboerne i langt højere grad føler sig hjemme og netop nyder den hjemlige atmosfære. Bare det, at nogle af beboerne nu har lyst til at tage en middagslur på sofaen i gangen eller i opholdsstuen, fortæller så meget. Og så har jeg heller ikke før set idéen med de personlige døre til boligerne. Det giver rigtig god mening, fordi beboerne har lettere ved at finde hjem til dem selv og samtidig føler, at de har deres helt eget sted.

Store roser til projektet

Efter rundvisningen, som også bød på en tur forbi Madhuset, var der dækket op til det store kaffebord sammen med beboere, pårørende og personale. Her benyttede borgmester Kenneth Muhs også muligheden for at rose projektet:

- Vi er stolte af at kunne vise et så flot projekt frem for ældreministeren, og vi er beærede over, at Thyra Frank har taget turen her til Nyborg for at være med i den officielle indvielse. Vi er meget glade for det endelige resultat, og vi håber, at det kan være med til at inspirere andre.

Også ældreudvalgsformand Carsten Kudsk havde stor ros til projektet: - Det betyder enormt meget, at vi i Nyborg Kommune hele tiden er på forkant, og det er hele projektet på Svanedammen et fantastisk godt eksempel på. Nu kan beboerne nyde de nye hjemlige rammer på plejecentret, og samtidig har vi taget et stort skridt i forhold til at gøre klar til fremtidens udfordringer med bl.a. flere demente borgere.

Ombygningen af Svanedammen er blevet en realitet, fordi Sundheds- og Ældreministeriet i januar 2017 gav næsten to millioner til at bygge Svanedammen om. Her er omkring 1.4 million gået til ombygning af køkkenerne, mens den sidste halve million er gået til den demensvenlige indretning.

For yderligere oplysninger, kontakt

Carsten Kudsk, formand for Ældreudvalget, mail: cku@nyborg.dk, tlf. 6089 9424.

Jakob Slot Schmidt, kommunikationskonsulent, mail: jass@nyborg.dk, tlf. 6333 7554.

Natasja Maj Dybmose, pressekonsulent, mail: nmd@sum.dk, tlf. 2067 0874.

Sidst opdateret 20. marts 2018