Dansk virksomhed opfører et af verdens største pyrolyseanlæg på Nyborg Havn

Hvert år brændes en million udtjente dæk af på tværs af EU-landene i stedet for at blive genanvendt. Det ønsker den danske virksomhed Elysium Nordic dog at gøre op med ved at opføre et af verdens største pyrolyseanlæg til genanvendelse af dæk på Nyborg Havn.

Oversigtsbillede over Nyborg Havn ved ADP's område

Anlægget vil som et af de første være i stand til at genvinde materialet carbon black, som er uerstatteligt i produktionen af blandt andet dæk og andre gummibaserede materialer. Efter planen vil anlægget stå færdigt i 2021, hvor det vil beskæftige omkring 30 medarbejdere.

24.000 ton. Så meget CO2 vil et kommende pyrolyseanlæg på Nyborg Havn spare atmosfæren for hvert år, når det i 2021 begynder at genanvende udtjente dæk. Det svarer til udledningen fra produktion af 1.237 ton oksekød eller 211 millioner kilometer i en ny bil.

Baggrunden for den store CO2-reduktion er, at anlægget genvinder 9.000 ton carbon black fra de 30.000 ton dæk, det vil håndtere om året. Carbon black er et sort pulver af kulstof, som hovedsageligt produceres af olie. Afhængigt af processen kræves der et sted mellem 1,5 og 2 kilo olie for at producere et kilo carbon black. Et olieforbrug, som vil kunne undgås, hvis carbon black i stedet genvindes fra udtjente bildæk.

- Vi ønsker at være med til at skabe en mere cirkulær og dermed langt mere bæredygtig og økonomisk fornuftig tilgang til håndteringen af udtjente dæk. Med dette anlæg har vi taget det første skridt, siger Jens Elton Andersen, CEO for WindSpace A/S, som står for Elysium Nordics genanvendelsesprojekt.

At en af verdens største pyrolyseanlæg kommer til at ligge på Nyborg Havn, er ingen tilfældighed. Nyborg Havns centrale placering giver nogle logistiske fordele, hvor Elysium Nordic kan få sejlet dæk lige til døren og efterfølgende let kan transportere de genvundne materialer til kunder via motorvejsnettet.

Havnens centrale placering og mulighederne for rekruttering af relevant arbejdskraft og det erhvervsvenlige klima, der er i kommunen, gjorde udslaget, og det glæder Rune D. Rasmussen, der er CCO i ADP A/S, som ejer Nyborg Havn.

- ADP har i løbet af de seneste år tiltrukket flere nye virksomheder til byen, som har skabt vækst og arbejdspladser. Det betyder meget for en by som Nyborg, og derfor glæder det os, at vi gennem en stor indsats og rådgivning er lykkedes med at tiltrække Elysium Nordic, siger Rune D. Rasmussen.

Anlægget vil koste omkring 300 millioner af opføre, og når det efter planen står færdigt i 2021, vil det beskæftige omkring 30 medarbejdere. Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs, ser frem til flere arbejdspladser, men han glæder sig lige så meget over Elysium Nordics grønne profil.

- Danmark har et mål om at få en mere cirkulær økonomi, og derfor er jeg stolt af, at vi kan få en af de virksomheder, der kommer med fremtidens teknologi, til at slå sig ned netop her. Det ser jeg som en cementering af vores position som en af de mest attraktive kommuner i landet at starte virksomhed i, siger Kenneth Muhs.

Elysium vil holde informationsmøde i Nyborg om projektet i løbet af foråret for at præsentere projektet til naboerne og andre lokale interessenter.

For yderligere oplysninger, kontakt

Jens Elton Andersen, CEO, WindSpace A/S, tlf. +45 2014 8322, mail: jea@windspace.dk eller info@elysiumnordic.com 

Rune D. Rasmussen, CCO, ADP A/S, tlf. +45 2969 2011, mail: rdr@adp-as.dk

Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg Kommune, tlf. +45 6333 7101, mail: kmu@nyborg.dk 

Fakta

Elysium Nordic arbejder for at skabe ny værdi fra udtjente dæk ved at bruge pyrolyseteknologien til at genvinde materialet carbon black, som kan genanvendes i produktionen af blandt andet dæk og andre gummibaserede materialer. Missionen er at skabe en mere cirkulær tilgang til håndteringen af udtjente dæk, så de bliver genanvendt i stedet for at blive brændt af. Virksomhedens første anlæg på Nyborg Havn er udviklet af den danske projektvirksomhed WindSpace A/S. Partnerne bag WindSpace A/S og teknologileverandøren Scandinavian Enviro Systems AB forventes at være blandt investorerne i projektet.

Pyrolyse er en genanvendelsesteknologi, hvor dæk opvarmes i et iltfrit miljø og nedbrydes til olie, gas, stål og carbon black, inden de nye materialer til sidst separeres. Elysium Nordic kommer til at gøre brug af en innovativ pyrolyse teknologi opfundet af det svenske selskab Scandinavian Enviro System. Med denne teknologi vil projektet være selvforsynende med energi, ved at gøre brug af gassen og noget af olien til at drive genanvendelsesanlægget. Den resterende olie forventes solgt som bio-brændstof, mens stål og carbon black vil blive solgt til genanvendelse i nye produkter. Overskudsvarmen fra anlægget forventes at blive ledt ud i fjernvarmenettet.

Cirkulær økonomi bryder med idéen om en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender med affald. Målet er, at produkter er designet, så de kan bruges igen og igen, og at de kan nedbrydes til materialer, som kan bruges i nye produkter. I en cirkulær økonomi er der altså ingen ressourcer, der går tabt, fordi koncepter som afbrænding og deponering er erstattet af genbrug og genanvendelse.

I Nyborg bliver Elysium Nordic del af en række større virksomheder, der har fokus på cirkulær økonomi. På Nyborg Havn ligger blandt andet også Fortum Waste Solutions, som beskæftiger 150 mand, og som kernekompetence fjerner farlige stoffer fra kompliceret og farligt affald, så genanvendelse er muligt. Koppers Denmark, som også ligger på Nyborg Havn, beskæftiger 80 medarbejdere og genvinder produkter af beg og tjære til industriproduktion.

Om ADP

ADP A/S ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart. Alle havne har en unik central beliggenhed, gode logistiske betingelser samt internationale standarder, hvad angår kapacitet og vanddybde.

Forretningsområderne spænder vidt – lige fra håndtering af containere, stykgods, projektlast, tør- og flydende bulk og Ro/Ro.

Læs mere på www.adp-as.dk 

Sidst opdateret 05. februar 2019