Ældremaden hitter i Nyborg Kommune

Nyborg Kommune har som den eneste kommune på Fyn ansat en kok som leder for den kommunale madservice. Det kan både ses og smages. Flere nye retter og mellemmåltider kommer til på menukortet, og borgerne vælger i stigende grad kommunens madservice til.

Man kan godt tro, at der er langt fra de fem stjernede restauranters gastronomiske elegance til en kommunal madproduktion. Men ikke i Nyborg Kommune. Her står Betina Gadgaard Carstensen nemlig i spidsen for den kommunale madproduktion med retter, som både kan få smagsløgene aktiveret og mundvandet til at flyde.

Betina er uddannet kok fra gourmetrestauranten Falsled Kro, men bruger i dag al sin viden og erfaring på produktion af kommunens ældremad. Rygtet om de lækre, energifyldte og velsmagende retter og tilbehør har løbet som en steppebrand. Og de ældre kvitterer med at vælge kommunens madservice til. Der ses nemlig en stigning i antal borgere på 21 procent siden januar 2017.

Mad med mening

- Hvorfor skal man have proteindrik hver dag, hvis vi i stedet kan tilbyde noget, som smager bedre og endda kan laves billigere? Det har Betina Carstensen har et klart svar på, hvilket afspejler sig i produktionen. I det velduftende produktionskøkken er en medarbejder i fuld gang med at hælde karamelsovs på vaniljebudding, som er netop et af alternativerne til den kedelige proteindrik. En anden medarbejder er i gang med at tilberede den nye opfindelse: en kartoffel, der kan synkes af alle – også selv om man lider af synkebesvær. Særligt den brune kartoffel var et hit som tilbehør til Mortens-anden.

- Mine medarbejdere er fantastisk dygtige, og vi arbejder med en fælles vision om at maden skal smage og dufte og se indbydende ud, så man har lyst til at spise den – også selv om appetitten er dårlig. Vi oplever en fælles glæde, når tingene lykkes, - og så gør det ikke så meget, hvis det tager lidt længere tid at lave synkevenlige kartofler, panna cotta, frisklavet agurkesalat eller rødkål siger Betina Carstensen.

Lytter til borgerne

Betina Carstensen er også meget lydhør over for de ældres ønsker. Hun hopper gerne i kokkeuniformen og tager på hjemmebesøg, hvis en borger vil fortælle om en særlig egnsret eller en familieopskrift på possekage, der har været overleveret gennem generationer. Hun har også søsat projektet ”Livretter hele livet”, hvor interviews med ældre har peget på hvilke livretter, de savner på menukortet.

- Det handler om at imødekomme de ældres behov og blive inspireret til nye retter. Selv om man ikke længere selv kan lave mad, så skal man ikke snydes for sine livretter.
Appetitten stimuleres også af madens visuelle udtryk, så derfor har vi fx købt træplanker, så vi har mulighed for at servere maden på forskellige måder, slutter Betina Carstensen.

Blandt de ældre i kommunen er der stor tilfredshed med maden fra køkkenet. Formand for Seniorrådet Ebbe Hajslund roser det store arbejde: - Man taler ofte om kedelig og uinspirerende ældremad, men det er ikke tilfældet her i Nyborg Kommune. Vi oplever en høj kvalitet i maden og har selv ved flere lejligheder haft mulighed for at smage på alle de lækre retter, desserter og mellemmåltider. Jeg kan sagtens forstå, at der er flere, der vælger deres mad, for det er virkelig lækkert og indbydende, det de laver.

Betina Gadgaard Carstensen er uddannet kok ved Faldsled Kro i 1991 og har i en årrække været i restaurantbranchen bl.a. et år i Frankrig. Hun er tillige uddannet ernæringsrådgiver og coach.

For yderligere oplysninger, kontakt

Betina Gadgaard Carstensen, leder af produktionskøkkenerne, tlf. 2041 7690, mail: bgc@nyborg.dk

Ebbe Hajslund, formand for Seniorrådet, tlf. 2556 1422, mail: ebbe_hajslund@hotmail.com

Sidst opdateret 23. januar 2019