Kulturminister åbner årets Danehof i Nyborg

Den nyudnævnte kulturminister, Joy Mogensen, står for den officielle åbning af det årlige Danehof i Nyborg lørdag 6. juli 2019.

Danehof 2019 er en historisk middelalderbegivenhed, der i år har fokus på Valdemar Sejr og Dannebrogs 800-års jubilæum.

Program på havnen ved Kgs. Skibsbro

Kl. 11.00

Markedet åbnes af kulturminister Joy Mogensen og borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs. 

Kl. 11.15

Valdemar Sejrs lille flåde sejler ind i Nyborg havn. Med sig bringer de den nye fane, Dannebrog. I et skuespil fortælles om kongen og hans gerninger.

Kl. 11.45

Kongen rider forrest i et optog gennem byen med sit følge med Dronning Berengaria samt alle byens beboere og tilrejsende i form af noble adelsfolk, riddere, gejstlige biskopper, handlende borgere og hårdtarbejdende bønder.Valdemar Sejr, der var konge fra 1202-1241, har en helt særlig betydning i Nyborg. Det var nemlig i Valdemar Sejrs regeringsperiode, at Nyborg Slot stod færdigt og byen omkring borgen kunne opstå. Derfor er der god grund til at fejre kongen, der ifølge myten for 800 år siden hjembragte Dannebrog til Danmark.

Valdemar Sejrs ledingsflåde

Tre langskibe deltager i årets Danehof som en del af Valdemar Sejrs ledingsflåde. Alle tre har de en relation til Roskilde, hvor kulturministeren indtil for ganske nyligt har været borgmester.

Ladbydragen fra Vikingemuseet Ladby er en kopi af Ladbyskibet og er bygget i tæt samrarbejde med Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Helge Ask fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. En kopi af Skuldelev 5 fundet i Roskilde Fjord.

Lindheimsunds fra Svendborg. En kopi af Skuldelev 5 fundet i Roskilde Fjord.

Alle skibene er langskibe, som også blev brugt i 1200-tallet.

Traditionen for Danehof i Nyborg

At holde Danehof i Nyborg bygger på en tradition og historie, der går næsten 800 år tilbage i tiden.. Fra midten af 1200-tallet mødtes det danske parlament på Nyborg Slot. Slottet er det eneste sted i landet, man stadig kan gå ind i det samme rum, hvor parlamentet diskuterede rigets politik. Her afgjordes spørgsmål vedrørende domsforhandlinger, udenrigspolitik, og adskillige vigtige begivenheder i Danmarkshistorien har fundet sted til Danehoffer i Nyborg. Når rigets konge og stormænd samledes til Danehof i Nyborg, stod byen på den anden ende. De tusindvis af gæster og følge skulle indlogeres og forsørges, og det gav anledning til livlig markedsaktivitet og deraf følgende markedsgøgl, -musik og -løjer. Det er denne tradition, som Nyborg hvert år vækker til live igen.

Danehof blev første gang afholdt i Nyborg i 2010. Den historiske festival tiltrækker hvert år titusindvis af gæster og har udviklet sit omfang og sit program år efter år.

For yderligere oplysninger, kontakt

Mette Ladegård Thøgersen, museumsinspektør på Nyborg Slot, tlf. 2971 0767.

Lone Mørup, presseansvarlig Nyborg Kommune, tlf. 2594 0599.

Sidst opdateret 04. juli 2019