Øvelse: Nyborg Fjord bliver ramt af forurening fra skibskollision

En skibskollision med efterfølgende udslip og miljøforurening er scenariet, når der tirsdag og onsdag 17. og 18. september afvikles havmiljøøvelse i Nyborg Fjord.

De mange deltagere i øvelsen får nok at se til, når der tirsdag morgen sker en skibskollision i Nyborg Fjord. Ved kollisionen falder nogle besætningsmedlemmer overbord og efterfølgende sker der udslip af olie og tjæreprodukter, med miljøforurening af fjorden og kysten til følge. Det er Søværnskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Beredskab Fyn, Nyborg Kommune, Region Syddanmarks sundhedsberedskab, Koppers Denmark Aps og Fyns Politi, der deltager i øvelsen.

Udover de mange deltagende beredskaber, indgår der også to af Søværnets fartøjer og flere redningshelikoptere i øvelsen. Øvelsens primære formål er at øve myndighedernes samarbejde omkring personredning og forureningsbekæmpelse.

- Jeg kan desværre ikke afsløre alt for mange detaljer omkring selve øvelsesscenariet. Det ville jo ødelægge det hele lidt for de mange, der skal øve sig. Men jeg kan fortælle, at vi først øver det, der i fagsproget hedder SAR – Search And Rescue, hvor det handler om at redde liv, og bagefter kommer det til at dreje sig om bekæmpelse af en større miljøforurening, siger politikommissær Asbjørn Høy Larsen fra Fyns Politi, der er tovholder på øvelsen.

Det er Koppers Denmark ApS, der er hjemmehørende i Nyborg, der har hjulpet øvelsesledelsen med at finde et tankskib der indgår i øvelsen. Firmaet arbejder med destillering af tjæreprodukter, så det er nok ikke helt forkert at gætte på, at der indgår et eller andet vedr. forurening med tjære i øvelsen.

På de to øvelsesdage vil der være aktivitet i Nyborg Fjord fra klokken cirka 8 – 17 om tirsdagen og fra klokken cirka 8 – 16 om onsdagen. Det vil være muligt at følge dele af øvelsen fra Nyborg Havn, fra dæmningen ved Holckenhavn, eller fra stranden på Slipshavn, da hele øvelsen foregår forholdsvis tæt på land. Er man særligt interesseret i at opleve redningshelikopterne fra  JRCC – Joint Rescue and Coordination Center (tidligere Søværnets Operative Kommando), så er det kun muligt om tirsdagen. De opsatte politiafspærringer skal respekteres af hensyn til sikkerheden.

Havmiljøøvelserne bliver afholdt regelmæssigt rundt i politikredsene, og i år er turen altså  kommet til Fyn. 

Spørgsmål fra pressen vedr. øvelsen kan rettes til kontaktpersonerne fra de respektive myndigheder/virksomheder som følger:

  • Søværnskommandoen: Kaptajnløjtnant Nanna Rønne, tlf. 5150 9458.
  • Beredskabsstyrelsen Sydjylland: Sektionschef Morten Stenfeldt Sørensen, tlf. 3045 0391.
  • Beredskab Fyn: Operativ leder Frank Praefke, tlf. 2448 0364.
  • Region Syddanmarks sundhedsberedskab: Læge Louise Amstrup-Hansen, tlf. 20594521.
  • Nyborg Kommune: Driftsleder Bettina Fisker, tlf. 3016 1411.
  • Koppers Denmark Aps: Supervisor Mikael Hoffmann Nielsen, tlf. 6331 3155 (omstiller til mobil).
  • Fyns Politi: Politikommissær Asbjørn Høy Larsen, tlf. 4139 6604.

Sidst opdateret 16. september 2019