Nyhed, tilføjet 25. sept. 2024

Først på Fyn: Nyt samarbejde skal få langt flere nyborgensere i job

Et nytænkende partnerskab skal de næste to år få langt flere ledige i job ved at bryde vanerne og fokusere mere på individuelle forløb. For kommunen koster det ingenting – men hvis indsatsen er en succes, deler parterne overskuddet imellem sig.

Nyborg Kommune har som de første på Fyn indgået et tæt samarbejde med Carelinkgruppen og Den Sociale Kapitalfond om at nytænke den måde, man hjælper ledige i job på. Det indebærer, at de sædvanlige processer erstattes med mere individuelle forløb - en løsning, der har virket andre steder og altså nu kommer til Fyn.

- Vi har for mange borgere, der hænger fast i dagpengesystemet – det er både frustrerende for dem selv og dyrt for kommunen. Derfor vil vi gerne styrke og udvikle indsatsen, så flere får et job, de trives i på lang sigt og oplever at være en del af fællesskabet på en arbejdsplads. Det har vi store forventninger til, at det nye partnerskab kan hjælpe med, og derfor vil vi gerne gå forrest på Fyn med at hjælpe ledige på en helt ny måde, siger formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Martin Stenmann (A).

I alt 120 borgere i Nyborg Kommune, der lige nu er på sygedagpenge eller meldt ledige, bliver en del af forsøget, der også involverer kompetenceløft og undervisning til kommunens ansatte.

Samarbejdet er skruet sådan sammen, at Den Sociale Kapitalfond til en start betaler for forløbet, som Carelinkgruppen udfører - Nyborg Kommune får kun en regning, hvis forsøget efter de to år er blevet en succes, og borgerne rykker fra dagpenge til at være selvforsørgende. 

- Vi er glade for, at Nyborg vil være med til at gå forrest i at afprøve vores metode. Vi finder ikke bare et eller andet jobmatch til en ledig, men hjælper dem i stedet med at lande på den helt rigtige hylde, så de ikke ender på dagpenge igen. Vores langsigtede og bæredygtige løsninger fungerer rigtig godt mange andre steder, og nu glæder vi os til også at brede dem ud på Fyn, forklarer Kenneth Lindberg, direktør for Sociale effektinvesteringer i Carelinkgruppen.

Dokumenteret effekt

Indtil videre har modellen været prøvet af 16 andre steder i landet med i alt knap 700 flere borgere i beskæftigelse og en besparelse til de involverede kommuner på 47 mio. kroner. Derfor er det et gennemtestet format, Nyborg Kommune nu bliver en del af, og som Den Sociale Kapitalfond altså godt tør løbe den økonomiske risiko ved. For kommunen kommer det højest til at koste, at et overskud skal deles parterne imellem.

- Vi har set, hvordan den her model andre steder har givet et konkret afkast både socialt og finansielt, men det vigtigste for os er, at vi er med til at vise, at partnerskaber kan være en oplagt løsning til nogle af kernevelfærdens udfordringer. Vi bryder med den kassetænkning, der ellers ofte kendetegner beskæftigelsesområdet og har fokus på både at forebygge og afhjælpe ledigheden ud fra de metoder, der rent faktisk virker bedst. Effekten er dokumenteret, og vi er glade for at være en del af samarbejdet, siger Senior Investment Manager i Den Sociale Kapitalfond, Carolina Jaksland.

Netop derfor har udvalgsformanden i Nyborg Kommune da også store forventninger til det toårige samarbejde, der startede op 1. august:

- Det handler først og fremmest om, at de ledige får en mere håndholdt indsats tilpasset til lige præcis deres behov. Det er en tilgang til arbejdet med andre mennesker, jeg virkelig godt kan lide. Samarbejdet med Carelinkgruppen og Den Sociale Kapitalfond gør det muligt, at vi kan gøre denne ekstra indsats for de ledige. Det er jeg meget glad for. Samtidig har jeg naturligvis også et håb om, at partnerskabets succes vil kunne måles i kommunens økonomi. Så vi på sigt får færre udgifter til ledige, og vi i stedet kan investere i velfærden, siger Martin Stenmann (A).

Fakta

  • Den toårige indsats, der har fokus på sygedagpenge og A-dagpengeområdet, er et partnerskab mellem Nyborg Kommune, Carelinkgruppen og Den Sociale Kapitalfond. Det løber fra 1. august 2024 og to år frem.
  • I alt 120 borgere, der i øjeblikket er på sygedagpenge eller dagpenge, skal deltage i de mere individuelt tilrettelagte forløb. Derudover skal kommunens ansatte undervises og efteruddannes i de metoder, der bruges.
  • Forsøget betegnes som en succes, hvis de 120 borgere bliver selvforsørgende – forstået som at de får minimum 15 ugers mere beskæftigelse om året sammenlignet med de sidste to år.

For yderligere oplysninger, kontakt

Martin Stenmann, formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Nyborg Kommune. Tlf. 2592 1125.

Kenneth Lindberg, direktør Sociale effektinvesteringer i Carelinkgruppen. Tlf. 3057 9852.

Caroline Jaksland, Senior Investment Manager i Den Sociale Kapitalfond Effekt. Tlf. 3115 1315.