Nyhed, tilføjet 05. okt. 2021

Ny udstilling: Aunslevs første alderdomshjem

Kulturarvsboxen åbner i Aunslev med ny udstilling om den fattig- og ældreforsorg, der blev bedrevet i Aunslev fra 1755 og 200 år frem.

25.000 fynboer, langelændere og ærøboere har indtil videre besøgt Kulturarvsboxen. Fredag d. 15. oktober åbner den 10. og sidste udstilling i rækken. Denne gang sætter Kulturarvsboxen fokus på den ældre- og fattigforsorg, der blev bedrevet i Aunslev fra 1755 og 200 år frem. Lige ved siden af Aunslev Kirke ligger nemlig et lille hus, som i 1755 blev bygget for at huse værdigt trængende ældre. Med faste rammer og striks religiøs praksis skulle egnens fattige have en værdig alderdom.

Da social bevidsthed blev en religiøs pligt

Efter Reformationen i 1536 opstod et tomrum i forsørgelsen af landets allerfattigste – de ældre mennesker, der ikke kunne forsørge sig selv. Indtil da havde de katolske klostre stået for at yde almisser til de fattige, men nu var der ingen, der holdt hånden under dem. Tiggeri blev derfor et stigende problem, og landevejene blev hjem for voksne, gamle, invalide og børn, der hutlede sig igennem tilværelsen.

I 1700-tallet kom pietismens idealer til at gennemsyre måden, hvorpå man løste problemerne med fattige ældre. Som god kristen var man ifølge den pietistiske tankegang forpligtiget til at hjælpe de fattige. På den baggrund blev der i 1700-tallet grundlagt omkring 50 fattighospitaler på Fyn. Aunslev Hospital var ét af dem.

Grundlæggerne af Aunslev Hospital Jens Hansen Dreyer og hans hustru Anna Elisabeth Haman var begge dybt troende og børn af deres tid. Som kancelliråd i Odense og driftig købmand var der råd til at købe godset Raschenberg (nu Juelsberg) i 1744. For at vise deres fromme hjerter satte de penge af til Aunslev Kirke, der både ¬fik en grundig renovering og nyt inventar. Men det var ikke nok. De ønskede også at vise deres barmhjertighed for sognets fattige gamle. Derfor grundlagde de i 1755 Aunslev Hospital som et hjem for godsets tidligere ansatte.

Danmarks mindste museum

Aunslev Hospital blev drevet som alderdomshjem frem til midten af det 20. århundrede. Til at starte med under Anna Elisabeth Hamans strenge, pietistiske forskrifter.

I 1955 blev der indrettet et sognemuseum i det tidligere alderdomshjem. Med blot 10 besøgende i 1977 blev det betegnet som ”Danmarks mindste museum”. Et indbrud i 1980, hvor godt 400 genstande blev stjålet, ødelagde dog museets fremtid. Dele af den resterende samling overgik til Nyborg Museum, nu Østfyns Museer, og siden har bygningen stået tom.

Nu er der igen udstilling ved Aunslev Hospital. Udstillingen rummer forskellige genstande, der fortæller om livet på fattiggården, og man kan læse om bl.a. ”Sørine med den skarpe tunge”, som var en af hjemmets mere bemærkelsesværdige beboere fra alderdomshjemmets sidste årtier.

Kulturarvsboxen

Kulturarvsboxen er et mobil udstillingsrum, som i 2020 og 2021 er rejst rundt på Fyn, Langeland og Ærø med skiftende udstillinger om lokal historie.

Kulturarvsboxen gør det muligt at fortælle historien der, hvor den er foregået, og dermed skabe udstillinger og historieformidling på steder, hvor der ellers ikke er museer eller mulighed for at lave udstillinger. Kulturarvsboxens udstillinger og program er arrangeret af Kulturarv Fyn i samarbejde med lokale museer og arkiver. Boxen og udstillingerne er støttet økonomisk af Albani Fonden.

Udstillingen i Kulturarvsboxen ved Aunslev Kirke er sidste udstilling denne udstillingsrække. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Østfyns Museer og Kulturarv Fyn.

Kulturarvsboxen har nogle af landets mest rundhåndede åbningstider – nemlig alle dage fra kl. 9-21. Find Kulturarvsboxen ved siden af Aunslev Kirke og Aunslev Hospital på Aunslev Kirkevej 3.

Kom med til udstillingsåbning

Kulturarvsboxens udstilling i Aunslev åbner fredag 15. oktober kl. 13. Alle er velkomne. Udstillingen åbnes ved museumsinspektør Ditte Larsen og formand for Nyborg Kommunes erhvervs- og udviklingsudvalg, Peter Wagner Mollerup. Kulturarv Fyn er vært ved øl og vand. I dagens anledning er det desuden muligt at komme inden for i Aunslev Hospital.