Ældreområdet reformeres og bliver mere fleksibelt end før
Den 1. juli træder en ny ældrelov i kraft, der skifter et meget regelstyret system ud med større fleksibilitet i ældreplejen. Der bliver ikke frit valg på alle hylder men til gengæld større mulighed for at tilpasse hjælpen til dagens behov.
Indtil nu har man, som ældre borger kunne opleve det som omstændigt og ufleksibelt, hvis ens behov for hjemmepleje ændrede sig, og man havde brug for at skrue op eller ned for hjælpen med fx bad, rengøring eller træning.
Men fra 1. juli 2025 ændres dette. En ny lov reformerer nemlig ældreplejen, så man ikke længere skal visiteres, som det hedder, hver gang der skal laves mindre justeringer. I stedet bliver man fra starten tildelt ét af fem forløb, hvor man mere fleksibelt kan få tilpasset hjælpen, når behovet ændrer sig - i tæt samarbejde med medarbejderne. Kun hvis behovene ændrer sig væsentligt, skal borgerne gennem en ny visitation for at finde ud af hvilket forløb, der så er det rigtige.
Mange af de nye tiltag i loven har Nyborg Kommune allerede været på forkant med. Blandt andet med indførelsen af faste, tværfaglige teams og ved at i flere år have arbejdet med at lave mindre justeringer i borgernes hjemmepleje, uden der skulle nye, officielle afgørelser til.
Et eksempel på den nye slags ældrepleje kan være, at 82-årig Birthe over en længere periode har været mere træt end normalt, og derfor har svært ved at komme i bad. Sammen med hjemmeplejen aftales der derfor, at hun får mere hjælp til personlig pleje. Før ældreloven skulle Birthe først visiteres til ydelsen ’bad’ og så have afsat tid specifikt til det. Men med ældreloven kan det nu langt nemmere justeres til – og også skrues ned igen, når Birthe bliver friskere og kan klare badet selv.
Vores store ønske er at skabe mere nærvær, tryghed og kontinuitet for borgerne – og bedre arbejdsvilkår for vores medarbejdere. Det er den tilgang, vi allerede har arbejdet med, og som den nye ældrelov styrker. Vi lægger nogle regelsæt og noget administration til side for at kunne omstille os hurtigere og i takt med, at borgenes livssituation forandres,
I ældreloven tænkes den personlige pleje, praktiske hjælp og genoptræningen sammen, og så skal de ældre møde færre forskellige medarbejdere. Derudover vil kommunen også tidligere række ud til pårørende og frivillige foreninger, så de kan træde til og afhjælpe fx ensomhed. Altså være på forkant med udfordringer, som ikke nødvendigvis kræver kommunens hjælp, men som har stor betydning for den enkeltes trivsel. Alt sammen noget, der gør, at der også politisk er store forventninger til reformen.
Vi ønsker en ældrepleje, der har mere fokus på den enkelte, og hvor man oplever at have større indflydelse på den hjælp, man får derhjemme. Det er det, vi efter et grundigt forarbejde, nu er klar til at rulle ud. Her skal pårørende og civilsamfundet spille en større rolle med at skabe nærvær, tryghed og fællesskab, og jeg glæder mig på de ældres vegne til det endnu tættere samarbejde,
FAKTA
- Ældreloven gælder for borgere, der er nået folkepensionsalderen, og som har behov for pleje og støtte i hverdagen.
- Fra 1. juli 2025 vil ældre borgere, der allerede modtager hjælp efter Servicelovens §§ 83, 83a eller 86, gradvist overgå til den nye ældrelov frem mod juli 2027. Borgerne skal ikke selv foretage sig noget, men bliver kontaktet af Visitationen i Nyborg Kommune senest inden 1. juli 2027.
- Kommunens hjemmeside vil løbende blive opdateret med information om Ældrelovens indhold og dens betydning for borgerne i Nyborg Kommune. Du kan læse mere her