Søg

Kæmpe succes: Nyt projekt får markant flere ledige og sygemeldte i arbejde

Et nyt samarbejde har siden august ændret praksis for, hvordan ledige og sygemeldte hjælpes hurtigt i arbejde. Det handler om, at der ikke er én formel men i stedet helt individuelle forløb - og de foreløbige resultater overstiger forventningerne.

Som de første på Fyn indgik Nyborg Kommune i august sidste år et samarbejde med Carelinkgruppen og Den Sociale Kapitalfond, der nytænker måden at hjælpe borgere i job på. I alt 120 nyborgensere, der enten er sygemeldte eller ledige, er en del af satsningen, der går ud på, at alle får forskellig hjælp alt afhængig af, hvad de har brug for.

Den helt individuelle tilgang er en kæmpe succes. Carelink forventede før projektet, at de på det her tidspunkt ville have fået borgerne i arbejde samlet svarende til 150 måneder, når alle måneder i beskæftigelse lægges sammen. Men resultatet indtil videre er 369 måneders beskæftigelse. Altså mere end dobbelt så meget som forventet.

Det er markant bedre, end vi havde turdet satse på og viser med al tydelighed, hvordan det kan gøre en reel forskel, når vi tænker ud af boksen, sætter borgeren i centrum og prøver nye ting af. Jeg er stolt af, at vi i Nyborg turde gå forrest på Fyn med det her projekt – mest af alt fordi det meget tydeligt hjælper en masse mennesker med at blive en del af fællesskabet på en arbejdsplads,

- siger formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Martin Stenmann (A).

At resultaterne i Nyborg er så gode skyldes især, at borgerne har taget indsatsen til sig hurtigt. Mange af dem har i forvejen haft en tilknytning til arbejdslivet, så vejen tilbage har været kortere end hvis de fx havde været langtidsledige eller syge. Derudover har det gjort en forskel, at indsatsen også fortsætter efter at borgeren er startet i job. Det fungerer som et sikkerhedsnet, der hurtigt træder til og forhindrer, at man fx siger op eller sygemelder sig, hvis noget ikke går som forventet. 

Indsatsen indebærer også et fokus på at hjælpe borgerne med andre ting i deres liv, der kan stå i vejen for at komme tilbage i job og fastholde et godt arbejdsliv, samt kompetenceløft og undervisning til kommunens ansatte. På den måde bliver det ikke kun en her-og-nu-indsats, men en helt ny tilgang til måden at hjælpe ledige borgere på.

Det er vigtigt for os, at vi ikke bliver et slags gæsteindslag, men at vi faktisk får bredt den her nye metode ud. For det handler ikke kun om at finde et jobmatch men om at hjælpe mennesker med at lande på den helt rigtige hylde, så de forhåbentlig aldrig ender på dagpenge igen. Derfor er det langsigtede fokus vigtigt – og vi er også begejstrede for, at resultaterne kan måles så hurtigt i Nyborg,

- siger Kenneth Lindberg, der er direktør for Sociale effektinvesteringer i Carelinkgruppen.

Han bakkes op af Den Sociale Kapitalfond, som løber den økonomiske risiko med projektet. De deler de øvrige parters begejstring for de foreløbigt overraskende og meget positive resultater, fortæller Senior Investment Manager Caroline Jaksland:

Samarbejdet i Nyborg Kommune er kommet særdeles godt fra start – det kan både aflæses i tallene og mærkes i effekterne af kompetenceløftet til kommunens ansatte. Her er engagementet stort og metoderne hurtigt blevet omsat til praksis. Det er en meget lovende begyndelse, som danner et solidt fundament for det allervigtigste, nemlig at støtte borgerne i den nye fase i deres liv, hvor de har og fastholder et job, de trives i. Det er deri, bæredygtigheden i indsatsen virkelig kommer til udtryk,

- siger Caroline Jaksland.

Samarbejdet er skruet sådan sammen, at Nyborg Kommune har fundet kandidaterne til projektets indsats. Carelinkgruppen står for selve indsatsen, som Den Sociale Kapitalfond betaler for. Hvis der om halvandet år, når indsatsen er færdig, er kommet et økonomisk overskud, så går overskuddet til kommunen, efter at fonden har fået dækket udgifterne i forbindelse med investeringen.

Det er først og fremmest en investering i borgerne – for det gør en reel forskel i deres liv at kunne skifte fx sygedagpenge ud med en lønseddel. Det håber jeg også på sigt, vil kunne måles i kommunens økonomi. Men lige nu glæder jeg mig over den flyvende start, som kun stadfæster mine høje forventninger til det her samarbejde,

- lyder det fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets formand Martin Stenmann (A).

Hvis du vil vide mere...

FAKTA

  • Den toårige indsats, der har fokus på sygedagpenge- og A-dagpengeområderne, er et partnerskab mellem Nyborg Kommune, Carelinkgruppen og Den Sociale Kapitalfond. Det løber fra 1. august 2024 og to år frem.
  • Projektet betegnes som en succes, hvis de 120 borgere bliver mere selvforsørgende – forstået som at de får minimum 15 ugers mere beskæftigelse om året sammenlignet med de sidste to år.
  • Siden august har Carelinkgruppen og den Sociale Kapitalfond også opstartet lignende samarbejder med Kerteminde Kommune og Odense Kommune.

For yderligerer oplysninger, kontakt

Martin Stenmann, formand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Nyborg Kommune. Tlf. 2592 1125.

Kenneth Lindberg, direktør Sociale effektinvesteringer i Carelinkgruppen. Tlf. 3057 9852.

Caroline Jaksland, Senior Investment Manager i Den Sociale Kapitalfond Effekt. Tlf. 3115 1315.