Søg

Tilladelse efter vandforsyningsloven til Ørbæk Vandværk

Afgørelser - generelt
Type

Afgørelse

Område

Ørbæk

Klagefrist
Offentliggjort
Type

Afgørelse

Område

Ørbæk

Klagefrist

15. november 2024

Offentliggjort

17. oktober 2024

Nyborg Kommune giver tilladelse til ibrugtagning af DGU 156.765 og tilladelse til indvinding af højst 450.000 m³ vand årligt fra boringerne (DGU 156.765, DGU 156.737, 156.306 og DGU 155.1750).

Tilladelsen gives med hjemmel i § 20, stk. 1 i vandforsyningsloven (Lov nr. 299 af 8. juni 1978 om vandforsyning m.v. meddelt i lovbekendtgørelse nr. 602 af 10. maj 2022 med senere ændringer). DGU 156.765 er placeret på matrikel 17a, Ørbæk By, Ørbæk. Boringen skal sammen med vandværkets øvrige boringer indgå i vandværkets drikkevandsproduktion. Vandet i DGU 156.765 er undersøgt ved analyse af prøve udtaget 01.02.2024, 13.02.2024, 23.02.2024 og 12.09.2024.

Tilladelsen gælder fra 18.10.2024 til 18.10.2054. Formålet er indvinding til drikkevand.

Forbud i medfør af miljøbeskyttelsesloven

Forbud mod dyrkning, anvendelse af gødning, brug eller håndtering af pesticider eller andre miljøfremmede stoffer, oplag eller aktiviteter, der kan forurene grundvandet indenfor en radius på 10 m omkring boringen gives i medfør af § 24 i miljøbeskyttelsesloven (lov nr. 358 af 6. juni 1991 om miljøbeskyttelse meddelt i lovbekendtgørelse nr. 928 af 28. juni 2024).

Indtil forventelige, nødvendige beskyttelsestiltag indenfor et kommende BNBO iværksættes, gælder § 21 b i miljøbeskyttelsesloven: ”Anvendelse af pesticider, dyrkning og gødskning til erhvervsmæssige og offentlige formål må ikke foretages inden for en radius på 25 m fra en boring, der indvinder grundvand til almene vandforsyninger”.

Afgørelse om ikke VVM-pligt

Ibrugtagning af DGU 156.765 er omfattet af bilag 2 i miljøvurderingsloven (Lov nr. 425 af 18. maj 2016 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) meddelt i lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023), da der er tale om et blivende anlæg til indvinding af grundvand, jf. § 2 i miljøvurderingsloven. Nyborg Kommune vurderer, at indvinding fra boringen og forøgelse af vandværkets højst tilladelige årlige indvindingsmængde ikke vil få væsentlig indvirkning på miljøet. Kommunen har derfor truffet afgørelse om, at indvinding fra boringen og forøgelse af vandværkets højst tilladelige årlige indvindingsmængde ikke er omfattet af bestemmelserne om VVM-pligt, jf. § 21 i miljøvurderingsloven. Kommunens vurdering og resultatet af VVM-screeningen fremgår af tilladelsen og af vedlagte VVM-ansøgningsskema og -screeningsskema. Ansøgning af 02.10.2024 om fornyet indvindingstilladelse til Ørbæk Vandværk fra WSP ses her, og notat fra WSP ”Boringsetablering Ørbæk Vandværk DGU 156.765. Marts 2024" ses her.

Klagevejledning

Klagemyndighed og klageberettigede

Kommunens afgørelse efter vandforsyningslovens § 20, stk. 1 kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet af ansøger, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Forbrugerrådet Tænk og enhver, der må antages at have individuel, væsentlig interesse i sagens udfald, jf. § 75, stk. 1 og § 80 stk.1 og 2 i vandforsyningsloven.

Kommunens afgørelse efter miljøbeskyttelseslovens § 24 kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet af ansøger og enhver, der må antages at have individuel, væsentlig interesse i sagens udfald, jf. § 91 og § 98 i miljøbeskyttelsesloven. Afgørelsen efter miljøbeskyttelseslovens § 24 kan tillige påklages af landsdækkende foreninger og organisationer, der efter deres vedtægter har beskyttelse af natur og miljø som hovedformål og landsdækkende foreninger og organisationer, der efter deres vedtægter har til formål at varetage væsentlige rekreative interesser, jf. § 91 og § 100 i miljøbeskyttelsesloven.

Kommunens afgørelse efter miljøvurderingslovens § 21 for så vidt angår retlige spørgsmål kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet af miljø- og fødevareministeren, enhver med retlig interesse i sagens udfald og landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer, jf. § 49 og § 50 i miljøvurderingsloven.

Bestemmelser fastsat i lovgivningen kan ikke påklages.

Klagefrist

Klagefristen udløber 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt, jf. § 77 i vandforsyningsloven, § 93 i miljøbeskyttelsesloven og § 51 i miljøvurderingsloven. Miljø- og Fødevareklagenævnet skal dermed have modtaget klagen senest 15.11.2024.

Indgivelse af klage

En klage over denne afgørelse skal ske til Miljø- og Fødevareklagenævnet ved brug af Klageportalen. Adgangen til Klageportalen sker via https://naevneneshus.dk/start-din-klage/miljoe-og-foedevareklagenaevnet/kontakt/. Vejledning om, hvordan man logger på og anvender Klageportalen, findes ved at følge dette link. Bl.a. korte videovejledninger, ”spørgsmål og svar” samt telefonnummer og e-mailadresse til supportfunktionen i klagenævnet.

Fritagelse for brug af Klageportalen

Klagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nyborg Kommune. Kommunen videresender herefter anmodningen til klagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt anmodningen kan imødekommes.

Gebyr

Klagenævnets behandling af klagen koster et gebyr. Størrelsen af gebyret fremgår af Klageportalen. Gebyret betales med betalingskort via Klageportalen eller via indbetalingskort sendt fra klagenævnet. Behandlingen af klagen i nævnet vil først begynde, når nævnet har modtaget gebyret. Gebyret tilbagebetales, hvis klageren får helt eller delvist medhold.

Virkning af klage

En evt. klage over tilladelsen vil ikke have opsættende virkning for tilladelsen. Dog sker udnyttelse af tilladelsen på eget ansvar, idet klagemyndigheden kan ændre eller ophæve tilladelsen, jf. § 78, stk. 6 i vandforsyningsloven.

En evt. klage over forbudet vil have opsættende virkning for forbudet med mindre klagemyndigheden bestemmer andet, jf. § 96 i miljøbeskyttelsesloven.

Ved rettidig klage efter § 49, stk. 1 i miljøvurderingsloven kan Miljø- og Fødevareklagenævnet bestemme, at en afgørelse efter § 21 i miljøvurderingsloven ikke må udnyttes, jf. § 53 i miljøvurderingsloven.

Såfremt klage indgives, vil ansøger blive underrettet.

Søgsmål

Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved en domstol, skal sagen være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt, jf. vandforsyningslovens § 81, miljøbeskyttelseslovens § 101 og miljøvurderingslovens § 54.