Nyhed, tilføjet 21. dec. 2022

Lokale solceller til tre landsbyer i Nyborg Kommune

Med 890.000 fra Energistyrelsens pulje til energifællesskaber går de tre landsbyer Frørup, Tårup og Øksendrup og Nyborg Kommune nu i gang med at udvikle et koncept for, hvordan man kan bygge små, lokale solcelleparker.

Tænk hvis din landsby havde lokale solceller, der producerer lige så meget strøm som hele byen bruger. Og at er dig og dine naboer, som ejer solcellerne – og dermed får gevinsten ved elproduktionen i form af billigere strøm eller en kontant forrentning.

Netop det er ambitionen hos borgerne i Frørup, Tårup og Øksendrup og Nyborg Kommune. Sammen har de fået bevilget 890.000 kr. fra Energistyrelsens pulje til energifællesskaber til at udvikle et koncept for, hvordan man lokalt kan bygge små solcelleparker, som kan levere lige så meget strøm, som landsbyen bruger om året – inklusiv de kommende varmepumper og elbiler.

Det er Nyborg Kommune, der med en ny Klimaplan har taget initiativet til projektet, som landsbyerne kvitterede for ved at indsamle tilsagn fra 160 husstande på rekordtid.

- Vi syntes fra starten, at ideen om, at vi selv ejer solcellerne som producerer vores strøm, var rigtig spændende, siger Mette Bro Jansen fra Tårup Landsbyråd, og tilføjer:

- Vi vil jo alle sammen rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling, og med solcelleprojektet kommer vi til at tage ansvar for vores eget energiforbrug, så det har været nemt at indsamle tilsagn. Det viser også bare, at det ændrer folks indstilling til solcelleparken, når det er os selv, der ejer den.

Grøn Landsby

Nyborg Kommune ønsker at gøre alle landsbyerne i kommunen til frontløbere i den grønne omstilling med projektet Grøn Landsby. Det er derfor meningen, at erfaringerne fra de tre pilotlandsbyer skal nedfældes i en vejledning, som andre landsbyer kan bruge i fremtiden, og dermed spare mange penge til rådgivere. Det fortæller Mogens Michael Møller, der fagchef for Bæredygtig Udvikling i Nyborg Kommune.

- Og vi kommer til at stille vejledningen frit til rådighed for andre – så hvem ved, måske kan vi starte en ny form for andelsbevægelse, uddyber Mogens Michael Møller.

En tredjedel af indbyggerne i Nyborg Kommune bor i landsbyerne og på landet. Det er derfor centralt at inddrage dem i den grønne omstilling, påpeger formanden for kommunens Klima- og Naturudvalg, Per Jespersen (A).

- Og vores landsbyer har generelt et stærkt sammenhold og en god organisering med 23 landsbyråd. Det er et rigtig godt udgangspunkt i den grønne omstilling, hvor vi jo skal vænne os til at løse tingene sammen – i deleordninger, fælleseje, samkørsel og meget andet.

- Derfor har vi inviteret landsbyerne til et samarbejde om at gøre dem til frontløbere i den grønne omstilling i stedet for at hænge bagefter, som mange måske ville tænke. Og de har taget godt imod det. Det kan jo samtidig være med til at gøre landsbyerne endnu stærkere, slutter Per Jespersen.

Kommunen og de tre landsbyer har allieret sig med stærke professionelle partnere. Blandt andet Sustain Solutions, som er eksperter i at udvikle vedvarende energiprojekter, og Lundgrens Advokater, som er blandt landets bedste eksperter på lovgivningen omkring energianlæg og ejerskabsformer. Endvidere indgår Danmarks Naturfredningsforenings Nyborg afdeling, Frørup Andelskasse og Tårup Vandværk med som partnere med lokal forankring.

Projektet løber over to år og er bevilliget fra en ny Pulje til Energifællesskaber i Energistyrelsen.

For yderligere oplysninger, kontakt

Per Jespersen, formand for Klima- og Naturudvalget. Tlf. 4038 8238.
Mogens Michael Møller, fagchef for Bæredygtig Udvikling. Tlf. 2945 3248.
Mette Bro Jansen, formand for Tårup Landsbyråd. Tlf. 2334 7401.
Jørgen Tanghus, lokal ildsjæl Tårup. Tlf. 2266 5639.
Lone Jørgensen, formand for Øksendrup Landsbyråd. Tlf. 2763 8867.