Nyhed, tilføjet 08. feb. 2024

Nyborg spiller hjernen stærk

246 elever fra 3 skoler i Nyborg Kommune spiller hjernen stærk på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, fredag 9. februar 2024. Der står ”Pistol-skak”, ”ACTION-skak” og ”Venskabs-skak” på skoleskemaet på årets mest tænksomme og rolige skoledag, hvor 56.124 elever deltager på landsplan.

Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag® er en ”tænksom pendant” til den mere kendte Skolernes Motionsdag. Der er sket meget siden Knud Den Store (konge i Danmark i 1018-35) bragte skakspillet til Danmark fra Rom, for i årets udgave dystes bl.a. i alternative discipliner som ”Pistol-skak”, ”ACTION-skak” og det nye ”Venskabs-skak”, hvor spillerne lærer nye sider af hinanden at kende.

En undersøgelse fra Dansk Skoleskak viser, skoler med skoleskak oplever op til 30 % færre konflikter, en 40 % roligere skole og at 30 % af eleverne får nye sociale bånd gennem spilbaseret læring med skoleskak på skoleskemaet. Undersøgelsen fra Dansk Skoleskak ses via Skoleskak.dk/dokumentation og #mindresnakmereskoleskak.

Der opstår et fællesskab, når man mødes over brættet. Derfor glæder det mig, at flere og flere skoler tager skoleskak til sig. Det kan uden tvivl have en positiv betydning for elevernes trivsel og relation til hinanden. Og så er skoleskak ikke mindst et bevis på, at det ikke behøver at være kedeligt at lære nyt. Vi lærer ikke mere, fordi skolen er kedelig. Tværtimod er det tit, når det er sjovt, vi lærer allermest

Mattias Tesfaye, børne- & undervisningsminister

Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2024 arrangeres af skoler landet over i samarbejde med Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden, og en række lokale fonde.

I Nyborg Kommune deltager 3 skoler med 246 elever.

  • Birkhovedskolen
  • Nyborg Heldagsskole
  • Nyborg Private Realskole

For yderligere oplysninger, kontakt

Mikkel Nørgaard, læringschef. E-mail: mikkel@skoleskak.dk, tlf. 2984 9874.

Caroline Fredensborg, kommunikationsmedarbejder. E-mail: caroline@skoleskak.dk, tlf. 3028 4781.

Om Dansk Skoleskak

Fakta

Dansk Skoleskak hjælper børn og unge med at spille hjernen stærk og udvikle sig fagligt, socialt og mentalt via skoleskak.

Dansk Skoleskak er startet i 1960 af skoleledere, -lærere og -elever. Dansk Skoleskak har den nationale kompetence inden for skoleskak og rådgiver kommuner og skoler i at anvende skoleskak som systematisk læringsmetode bl.a. via de evidensbaserede læringsprogrammer: SKAK+MAT®, hvis læringseffekter er undersøgt og formidlet internationalt, SFA - Skoleskak For Alle® målrettet elever med ADHD, autisme og indlæringsudfordringer og HPS - hjernen på skemaet®, der styrker elevernes mentale trivsel og øger tro på egne evner. Dansk Skoleskak står bl.a. bag Skakkens Hus - hjernens motionscenter®, Skolernes Skakdag - hjernens motionsdag®, Skoleskaklærer-uddannelsen® og Skakshoppen.dk, der forsyner skoler, elever og familier med skakmaterialer.

Se mere på skoleskak.dk