Nyhed, tilføjet 31. jan. 2022

Skolepatruljerne bliver hyldet i vinterkulden

Selvom mørket i starten af februar er overvældende, er der stadig lyspunkter i form af skolepatruljernes reflekterende veste. Fra mandag til fredag i uge 5 giver Nyborg Kommune og Fyns Politi skolepatruljerne et ekstra klap på skulderen i Den Sureste Uge.

Du sidder i din bil på vej til arbejde, og udenfor er det mørkt, koldt og vådt, men bilens sædevarme luner heldigvis dejligt. Lidt længere fremme ser du skolebørn i gule veste, som troligt står ved skolen og hjælper de mindste elever over vejen, selvom uge 5, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring har døbt ”Den Sureste Uge,” er en af de koldeste og mest regnfulde uger på året. Skolepatruljerne landet over står nemlig på pletten hver eneste dag og gør en frivillig indsats for at øge trygheden på skolevejen – også når vejret gør modstand.

Derfor hylder Nyborg Kommune og Fyns Politi i denne uge deres skolepatruljer ved at bakke op om deres indsats og give dem et klap på skulderen i form af en ’goodie-bag’ til alle skolepatruljerne. I posen er der blandt andet lidt sødt, en refleks og en keyhanger med teksten ”Den sureste uge”, som minde om deres indsats. Skolerne planlægger selv deres fejring, men på Birkhovedskolen kan de se frem til besøg af borgmester Kenneth Muhs og på 4kløverskolen ligeledes af politi.

De unge mennesker fortjener en kæmpe tak for deres frivillige indsats som skolepatrulje. Det gør en større forskel for deres kammerater og deres forældre, end man måske lige forestiller sig.

Suzette Frovin, formand for Skole- og Dagtilbudsudvalget

I alt deltager 65 kommuner i ”Den Sureste Uge.”

Skolepatruljernes arbejde er i høj kurs

Når børnene i skolepatruljen, som typisk er elever fra 6. klasse, står ude ved vejen med trafikslikkepinden, er det en indsats, der er bred opbakning om. Stort set alle bilister synes nemlig godt om deres arbejde, for hele 98 procent af de adspurgte bilister i en undersøgelse svarer, at de synes ”godt” eller ”meget godt” om skolepatruljernes arbejde med at hjælpe andre sikkert over skolevejen.

Det har også en meget konkret effekt på adfærden på skolevejen. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 18 procent af de adspurgte bilister, at de inden for de seneste tre måneder er kommet til at køre for stærkt på en skolevej. Det er naturligvis for mange, men faktisk svarer næsten 9 ud af 10 af de bilister, at de satte farten ned, hvis de så en skolepatrulje.

- For høj hastighed er helt generelt noget af det, som gør allerflest mennesker utrygge, og de fleste kan nok sætte sig ind i, at det er ekstra slemt, hvis det sker i nærheden af ens børn. Skolepatruljerne gør ikke bare et vigtigt stykke arbejde med at hjælpe børn og voksne sikkert over vejen – de sender også et tydeligt signal til bilister og cyklister om, at dette er en vej med mange børn, og det får de fleste til at udvise ekstra hensyn, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor er det også helt på sin plads at give skolepatruljerne et ekstra skulderklap, når årstiden normalt viser sig fra sin koldeste side.
- Vi ved godt, at det ikke altid er lige sjovt at skulle i skole før ens kammerater for at stå i mørket og kulden en februarmorgen. Alligevel står de der hver dag. Derfor fortjener de en uge, hvor de får lidt ekstra hæder og lækkerier fra os andre, for deres arbejde er vigtigt for rigtig mange andre. Det er Den Sureste Uge med til at minde os om, siger Mikkel Klausen, CSR-chef i LB Forsikring.

Uddrag fra undersøgelse, Epinion for Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, 2020

Er du i løbet af de seneste tre måneder kommet til at overtræde hastighedsgrænsen, når du har kørt bil på en skolevej? (n:1.226)

  • Ja: 18 procent
  • Nej: 73 procent
  • Ved ikke: 9 procent

Når du overtræder hastighedsgrænsen på en skolevej, sænker du så farten, når du møder en skolepatrulje? (n:219)

  • Ja: 87 procent
  • Nej, aldrig: 5 procent
  • Nej, for jeg har ikkekørt forbi en skolepatrulje, mens jeg har overtrådt hastighedsgrænsen: 8 procent

Kontaktinformation

Mette Helding Madsen, skolekonsulent i Nyborg Kommune. E-mail: mhm@nyborg.dk, tlf. 2157 8114.

Suzette Frovin, formand for Skole- og Dagtilbudsudvalget, e-mail: sfr@nyborg.dk, tlf. 6166 8187.

Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik. Tlf. 2572 7110.