Nyhed, tilføjet 24. jan. 2023

Torvet genlyder af historie

Ikke mindre end 15.000 aflytninger er det blevet til på Torvets fire lydposter, siden de blev sat op sidst i juni 2022.

- Det er meget tilfredsstillende. Når vi nu har gjort så meget ud af at skabe et Torv, hvor historien i den grad indgår i udformningen, er det skønt, at fortællingerne og lydene også bliver hørt. Der er 15.000 aflytninger i alt, og vi vurderer, at ca. 5.000 borgere og turister har brugt lydposterne det seneste halve år, siger Mette Ladegaard Thøgersen fra Østfyns Museer.

Halvdelen af alle aflytningerne blev gennemført i juli og august, hvor byen var fuld af turister. Det afspejler sig i aflytningerne. For på de lydposter, hvor man kan vælge mellem at få lyden på enten dansk eller engelsk, udgør de engelske aflytninger en tredjedel.

Der er fire lydposter på Torvet. To af dem fungerer ved hjælp af solceller, og to aktiveres, når man drejer på et håndsving. Især de to med håndsvingene har fået mange aflytninger. Med sjove lyde og interaktivitet appellerer de nemlig i særlig grad til børn, og de er da også placeret i nærheden af springvandet, hvor der på varme dage altid er børn, der leger.

Det er Østfyns Museer, der – i samarbejde med Visit Nyborg og den nyborgensiske lydvirksomhed Sans-1 – har udviklet de bæredygtige lydposter. Projektet blev finansieret af Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune.

Hardwaren kommer fra Storbritannien. Her er den engelske producent af lydposterne opmærksom på installationen i Nyborg. På deres hjemmeside præsenterer de lydprojektet i Nyborg som reference og inspiration for andre interesserede.