Østfyns Museer kaster lys på Reformationen i Nyborg

Rollespil, historiske cykelruter, musik, udstillinger, foredrag. Østfyns Museer ruller i 2017 et tæt pakket program ud i anledning af 500 året for Reformationen.

Foto: Østfyns Museer

I særlig grad skal den gamle kongeby Nyborgs betydning understreges – kongeslottet midt i byen var central for Reformationens gennemførelse.

Netop i år er det 500 år siden, at den tyske munk Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg i protest mod den katolske kirke, og dermed startede reformationen – den store omvæltning i religion og samfund i en række nordeuropæiske lande. I den anledning byder Østfyns Museer på en lang række aktiviteter og arrangementer for at fortælle historien om Reformationen.

- Vi har undersøgt danskernes paratviden om Reformationen, og det viser sig, at de fleste har en begrænset viden om den omvæltning af tro og værdier, der den dag i dag trækker dybe spor i det danske samfund. Der ser vi en meget stor formidlingsopgave for os, og den vil vi gøre det yderste for at løse her i 2017, forklarer Erland Porsmose, museumsdirektør, Østfyns Museer.

Nyborg havde hovedrolle under Reformationen

Museet sætter skarpt lys på Nyborg som et vigtigt punkt i Reformationens historie – ikke bare for Danmark, men for hele Reformationens opståen og eksistens. Dengang var Nyborg kongens residensby, og igennem de turbulente år i begyndelsen af 1500-tallet med religionskonflikter, borgerkrig, konflikter mellem dynastier og meget andet, stod Nyborg i centrum.

Efter sejren i den sidste danske borgerkrig – Grevens Fejde  –  støttede kong Christian 3. fra sin residens i Nyborg sin nære ven Martin Luther og hans nærmeste medarbejdere både politisk og økonomisk. Christian 3. var Nordeuropas stærkeste reformerte fyrste, og uden hans støtte og indflydelse havde reformationen haft svære kår. Efter reformationen blev indført, ombyggede den danske konge i stor stil Nyborg slot og by, og residensbyen Nyborg blev byen, hvor Reformationen blev iscenesat for første gang. Mens Wittenberg i Tyskland var reformationens åndelige centrum, blev Nyborg det verdslige – det jordiske centrum.

- Den side af Reformationen er der ikke mange, der kender, og del af historien vil vi nu bruge jubilæet til at belyse. Det gør vi via de mange aktiviteter i løbet af året, og desuden har vi bogudgivelser på vej om det ukendte, men vigtige kapitel i Danmarkshistorien, fortæller afdelingsleder på Nyborg Slot, Janus Møller Jensen. Det er ikke mindst gjort muligt i kraft af større bevillinger til arbejdet fra henholdsvis Folketingets Reformationsudvalg og Nyborg Kommune.

Opdag Reformationen på cykel

Frem til 31. oktober – på årsdagen for Luthers ophængning af sine protestopslag i Wittenberg – ruller museet et omfattende program ud. I foråret afvikles en række foredrag i Riddersalen på slottet, hvor bl.a. Danmarks førende ekspert i Reformationen, professor Martin Schwarz Lausten, fortæller om Luthers nære medarbejder Johannes Bugenhagens arbejde og ophold i Nyborg. 7. april åbner museets hovedudstilling, ”Tro!”, på Nyborg Slot. Ud over seminarer, udstilling, foredrag og mange andre aktiviteter, så vil der også komme fokus på tidens musik og ikke mindst kan man komme på opdagelse i de historiske omgivelser ikke bare på slottet og i kongebyen, hvor der arrangeres særlige reformationsture, men i hele oplandet. I sommerhalvåret kan både lokale og turister nemlig anvende den særlige reformationscykel-rute, som museet har udviklet.

Ruten fører igennem de smukke østfynske landskaber rundt til en række spændende historiske lokaliteter, der hver især fortæller om Reformationen. I samarbejde med Roeds og Restaurant Teglværksskoven udvikles særlige reformations-menu, hvor det nye nordiske køkken inspireres af renæssancens opskrifter og skaber nye smagsoplevelser. Konceptet indeholder også særlige pakkeløsninger for cykelturister fra ind- og udland fra en række af de største hoteller i Nyborg inden for Destination Nyborg samarbejdet.

For yderligere oplysninger, kontakt

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076,
e-mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

Sidst opdateret 01. februar 2017