Turneringer og slotsprojekt

På den kongelige turneringsplads i Nyborg er der som sædvanlig store ridderturneringer når nutidens Danehof afholdes i Nyborg.

Turneringspladsen blev anlagt af kongen i forbindelse med omdannelsen af Nyborg som et fyrstespejl for kongemagten og landets første egentlige hovedstad i første halvdel af 1500-tallet. Den indgår som en del af det store slotsprojekt og derfor er der naturligvis både turneringer og mere formidling af slotsprojektet under årets Danehof.

Når kongen mødtes med sit hof i middelalderen til Danehof, var der naturligvis store turneringer. Til nutidens Danehof i Nyborg kan du som det eneste sted i Danmark opleve en stor ridderturnering, hvor man dyster med solide lanser på en kongeligt anlagt turneringsplads inde midt i en by. Det er en unik oplevelse, som er en del af levendegørelsen af historien og kulturarven i Nyborg, som Danehof også er udtryk for. Turneringerne genskaber og visualiserer pladsen og byrummets oprindelige funktion sammen den autentiske stemning og følelse.

Turneringspladsen var en del af kongens store planer for Nyborg som Danmarks første hovedstad og iscenesættelsen af kongemagten. Det er også baggrunden for slotsprojektet, der indebærer en omfattede restaurering og renovering af Nyborg Slot. Slottet er derfor pakket ind i stilladser under Danehof.

- Men det er jo helt autentisk, siger Janus Møller Jensen, der er afdelingsleder for Nyborg Slot. - I flere omgange middelalderen igennem er Nyborg Slot blevet udvidet og restaureret. Også i middelalderen har der gang på gang været stillet stilladser op omkring slottet, når der blev bygget til eller om.

Hele byggepladsen omkring Nyborg Slot er næsten en hel levendegørelse af slottets foranderlige og dramatiske historie. Det er næsten som at komme tilbage til 1500-tallet, hvor kongemagten tog ophold på Østfyns og de store byggeprojekter på slottet og i byen tog fart.

Derfor gøres der en ekstra indsats for at fortælle den historie også under Danehof. Der er en formidlingsbod, hvor man kan høre meget mere om selve slotsprojektet. Børnene kan forme deres egen munkesten i miniformat og få meget mere at vide om byggeriet på den gamle kongeborg gennem tiderne. Det er en enestående mulighed for at genopleve den stemning og fortælling under Danehof 2018.

For yderligere oplysninger, kontakt

Mathias Schmidt Tryggedsson, Museumsinspektør Nyborg Slot, tlf: 6531 0207, mobil: 2396 5797, mail: mast@ostfynsmuseer.dk

Janus Møller Jensen, afdelingsleder Nyborg Slot & Borgmestergården, tlf. 6531 0207, mobil: 2396 2076, mail: jmj@ostfynsmuseer.dk

 

Sidst opdateret 01. juli 2018