Nu får borgerne i Ørbæk chancen for at skabe nyt liv i Almas stuer og have

Har man lyst til at få jord under fingrene og skabe den autentiske husmandshave, skal der være fællessang i stuerne eller noget andet. Nu inviterer Østfyns Museer og Lokalrådet i Ørbæk til offentligt møde 11. juni om nyt liv til Ørbæks kulturarvsperle på Sentvedvej midt i byen.

Skal der tændes op i det gamle komfur, være sansehave eller noget helt tredje. Nu starter processen med udvikling af visioner for Almas Hus og Have midt i Ørbæk.
Alle borgere i byen er velkomne til at gøre ideerne til virkelighed for det fredede tidligere husmandssted. Masser af ideer var i luften blandt borgerne i luften til åbent hus-arrangementet i april, og næste vigtige skridt er et offentligt møde for frivillige mandag 11. juni klokken 17:00 i Almas Hus.

- Vi mærkede til åbent hus, at der findes borgere i Ørbæk, som har lyst til at engagere sig i Almas Hus og have, så begge dele bliver et levende aktiv for byen. Nu vil vi gerne inviterer alle, der har lyst til at bidrage til nyt liv i kulturarvsperlen midt i byen, fortæller Eva Becher og Jens Jørn Fischer, Østfyns Museer.

Lokalt engagement er nødvendigt

Museet er i samarbejde med Lokalrådet i Ørbæk i øjeblikket i gang med at udarbejde et visionsoplæg til Nyborg Kommune om Almas Hus og Have. Her skal den nødvendige renovation af huset beskrives, men også hvordan hus og have kan benyttes i sammenhæng med intentionerne for helhedsplanen for Ørbæk. Helhedsplanen beskriver, at huset skal informere og inspirere besøgende til at udforske attraktionerne i området, men også danne ramme om fællesaktiviteter til glæde for alle i Ørbæk.

Til mødet i Almas Hus har museet et idékatalog med under armen, og i fællesskab kan ideerne komme til debat. Ideelt set kommer mødet til at danne konturerne af en frivillig styregruppe for huset.

- Jeg ved, der findes endnu flere ildsjæle i Ørbæk, der brænder for muligheden for udviklingen af vores af dejlige by. De får nu chancen for at deltage i udviklingen af Almas Hus. Der ligger nogle spændende muligheder og venter for både hus og have. Det vil gøre stedet til et fantastisk aktiv for byen, siger Per Høegh, formand for Lokalrådet i Ørbæk.

Efter sommerferien skal visionsoplægget for renovering og aktivering af Almas Hus og Have være færdigt, og her vil erfaringerne fra mødet 11. juni indgå. Oplægget skal også trække tråde fra Ørbæk til kulturarvssatsningen i Nyborg i forbindelse med slotsprojektet. Efterfølgende vil Nyborg Kommune tage stilling til rækken af forslag, eventuelt i forbindelse med en fondsansøgning til finansiering af forslagene.

For yderligere oplysninger, kontakt

Eva Becher og Jens Jørn Fischer, Østfyns Museer, tlf. 6531 0207.

Per Høegh, formand Lokalrådet i Ørbæk, tlf. 2013 1606.

Sidst opdateret 30. maj 2018