Sundhedsaftalen 2019-2023
Region Syddanmark og de 22 kommunalbestyrelser i regionen indgår hvert fjerde år en politisk aftale, hvori der fastsættes rammer og målsætninger for samarbejdet mellem parterne. Aftalen fastsætter gennem visioner, målsætninger og virkemidler en fælles politisk retning for samarbejde mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Aftalens omdrejningspunkt er sundhed, men den er tæt forbundet til andre velfærdsområder, herunder social-, uddannelses- og arbejdsmarkedsområdet.
Visionen for Sundhedsaftalen 2019-2023 er:
Vi samarbejder om at skabe lighed i sundhed og udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen
Målsætningerne er:
Vi samarbejder om forebyggelse for:
• Et røgfrit Syddanmark
• Færre overvægtige
• Mental trivsel og sundhed blandt børn og unge
Vi samarbejder om bedre overgange for:
• Mennesker med psykiske lidelser
• Ældre borgere
• Mennesker med kronisk sygdom
Vi sikrer sammenhæng til:
• Uddannelsesområdet
• Arbejdsmarkedet
Der vil hvert år blive udarbejdet en status for de politiske visioner og målsætninger. Denne status muliggør, at der både politisk og administrativt kan justeres og prioriteres i de igangsatte indsatser.
Kerneopgave og de fire værdier
Politikker
Sundhedskoordinationsudvalget har i henhold til Bekendtgørelse om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler udarbejdet en sundhedsaftale, der efter Sundhedslovens § 205 skal indgås mellem Regionsrådet og de enkelte kommunalbestyrelser i Region Syddanmark.
Sundhedspolitikken giver en samlet beskrivelse af rammerne for arbejdet med sundhed. Den definerer hvilke indsatser og målgrupper, kommunen især vil fokusere på i den kommende periode frem til 2020.
Visionen er at ”Nyborg Kommune ønsker at være en foregangskommune for det sunde liv, hvor det sunde valg er det let tilgængelige valg. Vi ønsker sunde og livsglade borgere, der har flere gode år uden sygdom”.
Visionen i sundhedspolitikken bygger på et værdisæt, der er gennemgående for politikkens indsatsområder og som skal være med til at sikre opfyldelsen af visionen.
Værdisættet omhandler:
- En tidlig indsats
- Mere lighed i sundhed
- Ansvar for egen sundhed
- Livskvalitet og fællesskab
Indsatsområderne for de kommende fire år er blevet identificeret ud fra tidligere kortlægninger af sundheden i Nyborg Kommune. Indsatsområderne er følgende:
- Mere lighed i sundhed
- Tidlig indsats vedr. børn og unges overvægt
- Sund ungdom
- Det gode liv med kronisk sygdom
- Arbejdsrettet rehabilitering
- Tværgående samarbejde
Byrådet vedtog 21. juni 2016 Sundhedspolitikken for Nyborg Kommune 2016-2020, der er målrettet alle borgere og ansatte i Nyborg Kommune.
Nyborg Kommune har en vision om, at sund mad og bevægelse er det lettilgængelige og oplagte valg for børn og unge. Det betyder, at vi sammen skal skabe en kultur, hvor gode sundhedsvaner er en naturlig del af børne- og ungelivet.
Gode sundhedsvaner dannes i barndommen og har stor betydning for at bevare et godt helbred gennem hele livet. Samtidig er sunde vaner grundlaget for friske og læringsparate børn og unge, som trives og udvikler sig i dagtilbud, skole og på ungdomsuddannelse.
Det er kendt, at mange børn og unge desværre har usunde mad-, måltids,- og bevægelsesvaner. Dette ses blandt andet ved at flere spiser usundt, bliver overvægtige, og at mange i teenageårene stopper med at dyrke idræt.
Formålet med politikken er, at Nyborg Kommune på tværs af fagområder og med udgangspunkt i en fælles grundholdning, arbejder sundhedsfremmende med mad, måltider og bevægelse i dagtilbud, skoler, haller med videre. Politikken henvender sig til alle, der beskæftiger sig med børn og unge eller deres forældre.
Nyborg Kommunes Sundhedspolitik FRISK hele livet – SAMMEN om det sunde liv, Børne- og ungepolitik og Dagtilbuds- og skolepolitik sætter rammen for Politik for mad, måltider og bevægelse. Politikken bygger derudover på input fra et velbesøgt og bredt repræsenteret dialogmøde afholdt 17. januar 2019. Ligeledes tager den afsæt i Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger på mad, måltids- og bevægelsesområdet.
Politikken har seks fokusområder, som skal bidrage til at realisere visionen og understøtte børn og unges mad, måltids- og bevægelsesvaner:
- En god start på livet (amning)
- Sund mad og sunde drikke (sund kost)
- Klar til en aktiv dag (morgenmad)
- Frugt og grøntsager giver god energi (frugt og grønt)
- Gode måltider er mere end mætte maver (måltider)
- Gang i kroppen (bevægelse og fysisk aktivitet)
I politikken findes fakta om børn og unges sundhedsvaner, tal for Nyborg Kommune, de officielle anbefalinger om mad, måltider og bevægelse for børn og unge samt inspiration og anden nyttig information om områderne.
Tillægget er de nye officielle kostråd fra 2021 og erstatter de gamle kostråd på side 19 i politikken.
Strategier
Det er kendt, at socialt udsatte borgere ofte har en dårligere sundhedstilstand og lever i færre år end andre borgere. Det vil Nyborg Kommune nu gøre noget ved. Der sættes derfor turbo på sundheden, der hvor borgere lever og er – for eksempel i sociale boligområder, på væresteder og på bosteder.
Målet er at skabe mere lighed i sundhed.
Borgerne er selv kommet med forslag til, hvordan deres sundhed kan blive bedre.
Medarbejdere fra Sundhedsafdelingen har i forbindelse med udarbejdelsen af strategien talt med mange borgere om deres sundhed og ønsker om et sundere liv. Foruden borgerne vil pårørende og frivillige foreninger være vigtigt samarbejdspartnere til samarbejdet om at skabe mere lighed i sundhed.
Strategien Mere lighed i sundhed bygger på fem politiske pejlemærker:
- Motivation skabes gennem tillid og inddragelse.
- Gode sundhedsvaner gennem en tidlig indsats.
- Sundhed, der hvor du lever og er.
- Det sunde liv i fællesskab.
- Sundhed med forskel - i forhold til køn.
De unge skal trives i hverdagen blandt andet ved at deltage i sociale fællesskaber og træffe bevidste sunde valg. Det sunde valg skal være det lette og oplagte valg.
De unge, foreninger, eksterne og kommunale samarbejdspartnere og politikere har været inddraget til at komme med idéer og forslag til indhold, som sammen med viden og erfaring, herunder Ungesundhedsprofilen 2016, danner grundlag for strategien.
Ungesundhedsprofilen 2016 viste en række udfordringer i forhold til fysisk, mental og social sundhed blandt de unge i Nyborg Kommune. Mange vaner grundlægges i ungdommen og følger med de unge ind i voksenlivet. Det er derfor vigtigt med en forebyggende indsats.
Strategien indeholder fire indsatsområder:
- Sund som ung
- Sund i Arkaden
- Robuste unge
- Stå stærkt – et program for og med unge
Indsatserne handler blandt andet om kost, rygning, alkohol, motion og stoffer, samt mental -, seksuel- og social sundhed. Det er centralt for strategien, at indsatserne skal ske i dialog med de unge selv, og med et bredt samarbejde med de aktører, som er en del af de unges hverdag.
Indsatserne kommer blandt andet til at foregå i Arkaden og hvor de unge er. Det kunne for eksempel være i form af oplæg og undervisning, praktiske øvelser, kampagner, rådgivning og hjælp til selvhjælp.
For at øge sundheden for den målgruppe, igangsatte Nyborg Kommune i 2017 en proces, vedrørende strategi for Arbejdsrettet Rehabilitering.
Borgere, foreninger, eksterne og kommunale samarbejdspartnere og politikere har været med til at tegne stregerne, som sammen med viden og erfaring, danner grundlag for strategien.
Strategien indeholder fire indsatsområder:
- Sund vej i job eller uddannelse
- Et sundt arbejdsliv
- NY KURS
- Samarbejde på tværs
Indsatserne handler blandt andet om, hvordan vi sætter fokus på sund kost, fysisk aktivitet eller mental sundhed i jobcentrets eksisterende beskæftigelsestilbud. Samtidig har strategien fokus på forebyggelse ved blandt andet at understøtte jobfastholdelse og skabe sundhedsaktiviteter på arbejdspladser med mange medarbejdere, som er i risiko for for eksempel nedslidning, stressbetingede lidelser eller udvikling af kroniske lidelser.
Nogle gange er der brug for en helt ny kurs i livet. Derfor indeholder strategien også et nyt tværfagligt sundhedsprogram, NY KURS, målrettet blandt andet borgere på kontanthjælp, sygedagpenge eller i fleksjob.
Overvægt er et stigende folkesundhedsproblem. Det gælder også i Nyborg Kommune, hvor ca. hvert tiende barn, der starter i skole og ca. hver femte ung, der går ud af skolen, er overvægtig.
Det er kendt, at overvægt hos børn og unge kan have både psykiske, fysiske og sociale konsekvenser, samt at børn og unge med svær overvægt allerede i barndommen kan udvikle følgesygdomme.
Nyborg Kommune igangsatte i foråret 2015 en proces vedr. en fælles indsats for at forebygge overvægt hos børn og unge. Processen resulterede i godkendelse af Nyborg Kommunes strategi SAMMEN om det sunde liv – tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt.
For at øge sundheden blandt børn og unge samt reducere andelen af overvægtige indeholder strategien fire indsatsområder:
- Børn og unge i bevægelse.
- Sunde måltider.
- Tidlig opsporing.
- Tilbud til overvægtige børn og unge.
Indsatserne handler dels om forebyggelse, det vil sige indsatser som sætter fokus på sunde vaner i hverdagen, der er med til at reducere risikoen for at overvægt opstår. Samtidig har strategien fokus på specifikke indsatser, som handler om at opspore og behandle børn og unge med overvægt. Indsatserne er for eksempel tilbud om konsultation til børn i 3 ½ års alderen ved sundhedsplejersken og tilbud til børn og unge med overvægt – og deres familier om deltagelse i Fit&najs.
Rygning er uden sammenligning den risikofaktor, der har størst betydning for folkesundheden. Det er kendt, at rygere har et dårligere helbred og livskvalitet, de udvikler hyppigere kroniske sygdomme og de risikerer at dø ca. 8-10 år for tidligt sammenlignet med de, der ikke ryger. Hver dag lærer 40 børn og unge at ryge og antallet er stigende. Halvdelen af dem, der fortsætter, kommer til at dø af det.
For at forebygge at flere børn og unge begynder at ryge, og hjælpe flere til et røgfrit liv, igangsatte Nyborg Kommune i 2019 en proces, vedrørende strategi for røgfri fremtid.
Borgere, foreninger, eksterne og kommunale samarbejdspartnere og politikere har været med til at tegne stregerne, som sammen med viden og erfaring, danner grundlag for strategien. En arbejdsgruppe med repræsentanter fra blandt andet patientforeninger, uddannelsesinstitutioner, skoler og idrætsanlæg har bidraget med at kvalificere strategien.
Strategien har fire indsatsområder, som skal bidrage til at realisere visionen, og understøtte en effektiv tobaksforebyggelse:
- Røgfri miljøer
- Fremme af rygestop
- Forebyggelse af rygestart
- Forpligtende partnerskaber
Indsatserne spænder fra konkrete tilbud om hjælp til rygestop for forskellige målgrupper, tilskyndelse til røgfri skoletid og arbejdstid, kampagner eller indsatser mod passiv rygning ved for eksempel at indrette røgfri udearealer ved idrætsanlæg, på stranden eller på legepladser.
Med denne strategi inviterer Nyborg Kommune alle til at blive en del af et partnerskab for en mere røgfri fremtid. Som partner kan man være med til at tage et socialt ansvar for, at fremtidige generationer bliver røgfri.
Nyborg Kommune vil i løbet af 2020 udarbejde en lokal partnerskabsmodel for alle, der ønsker at samarbejde om en røgfri fremtid. Det kunne fx være en lokal virksomhed, organisation eller forening, der gerne vil bakke op ved at indføre et mere røgfrit miljø for deres ansatte eller medlemmer. I den forbindelse bistår Nyborg Kommune gerne, lokalt, med proces og forankring af tiltag.