Sagsid.: S2023-360
Sagsfremstilling
Venstres byrådsgruppe har meddelt, at der er forfald fra Peter W. Mollerup og Jørn Gustavsen til byrådsmødet 28. februar 2023, hvorfor liste V ønsker at indkalde Jacob Nilsson og Birol Kalem.
Stedfortrædere indkaldes i henhold til Styrelsesvedtægtens § 23, hvorefter byrådet skal træffe beslutning om, hvorvidt betingelserne for stedfortræderindkaldelse er opfyldt.
Betingelserne er.
- at stedfortræderen er rette stedfortræder
- at stedfortræderen er valgbar.
Økonomiske konsekvenser
Der ydes diæter eller erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste efter reglerne i vederlagsbekendtgørelsens § 6.
Indstilling
Det indstilles, at stedfortræderindkaldelsen godkendes.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Pkt. 2 Spørgetid
Sagsid.: S2023-355
Sagsfremstilling
Byrådets møde starter med spørgetid, hvor tilhørere i byrådssalen kan stille spørgsmål til byrådet.
Der kan ikke efterfølgende stilles spørgsmål under de enkelte punkter.
Regler for spørgetid ved ordinære møder:
- Ved begyndelsen af Byrådets ordinære møder afholdes spørgetid af indtil 30 minutters varighed. Spørgeren skal være til stede ved mødets begyndelse.
- Spørgeren skal oplyse navn og adresse.
- Spørgsmål skal angå forhold af almen kommunal interesse for kommunens borgere og kan ikke angå oplysninger og forhold om enkeltpersoner - ej heller om spørgeren selv.
- Spørgsmål skal være korte og præcise, så de kan stilles inden for 2 minutter. Spørgsmål kan evt. stilles skriftligt, således at spørgsmål oplæses af formanden og derefter besvares.
- Spørgsmål besvares normalt af formanden, men spørgeren kan dog - efter anmodning - rette spørgsmålet direkte til et medlem af byrådet eller en gruppe. Besvarelsen af spørgsmål skal være korte og klare, og det er tilladt spørgeren et kort tillægsspørgsmål med efterfølgende svar.
- Byrådets medlemmer afgør selv, om de ønsker at besvare de stillede spørgsmål.
- Spørgsmål, der ikke umiddelbart kan besvares, henvises til efterfølgende besvarelse.
- Hvis der stilles spørgsmål vedrørende punkter optaget på dagsordenen, besvares spørgsmålet ikke straks, men først under behandlingen af pågældende punkt på dagsordenen.
- Spørgsmål, der i første omgang rettelig bør stilles til forvaltningen, kan afvises.
- Det tilkommer alene formanden som mødeleder at fortolke og administrere ovennævnte bestemmelser.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Indstilling
Ingen.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Claus Johanson: Takker for godt samarbejde.
Pkt. 3 Borgerrådgiverens årsberetning for 2022
Sagsid.: S2023-1227
Sagsfremstilling
Nyborg Kommune har haft en borgerrådgiverfunktion siden 2016. Borgerrådgiver Bjørn Brøndum Pedersen efterfulgte den tidligere borgerrådgiver i januar 2021. Beretningen er Bjørn Brøndum Pedersens 2. årsberetning og dækker hele kalenderåret 2022.
Borgerrådgiveren har været involveret 152 sager.
Sagerne relaterer sig til følgende fagområder.
Der er i årsberetningen for 2022 bl.a. sat fokus på følgende temaer:
- Borgerrådgiver funktionen
- Hvordan arbejder jeg?
- Mit møde med borgerne
- Samarbejdsaftaler
- Opfølgning på mine syv anbefalinger i beretningen for 2021
- Fem nye anbefalinger for 2022
- Manglende sammenhængskraft nogle steder i organisationen - tværfaglige sager
- Sagsbehandlingsfrister
- Egen driftundersøgelse vedrørende sagsbehandlingsfrister
- Tendenser i organisationen - set med Borgerrådgiverens optik
- Vigtige og større afgørelser - god borgerservice
- Dagsordner til møder
- Borgerrådgiverens undervisning i organisationen
Borgerrådgiveren kan behandle klager, hjælpe borgerne med at udforme en klage, hvis de ønsker dette, forstå og "oversætte" afgørelser fra forvaltningerne, bidrage til at genetablerer tillid mellem borgeren og kommunen, samt konfliktmægle mellem borgeren og kommunen, når sagsbehandlingen og kommunikationen er gået i hårdknude.
Borgerrådgiveren tilbyder ligeledes undervisning, der er målrettet særlige behov hos enkelte medarbejdergrupper og mere generelle forløb, fx i kommunikation og konflikthåndtering samt i mødeledelse.
Borgerrådgiveren giver en række anbefalinger til forbedringer i beretningen. Disse er opsamlet på side 7.
Der er udarbejdet et notat fra administrationen med bemærkninger til årsberetningen (vedlagt som bilag).
Borgerrådgiver Bjørn Brøndum Pedersen har forud for byrådsmødet fremlagt årsberetningen for Byrådet på et temamøde.
Indstilling
Det indstilles, at borgerrådgiverens årsberetning for 2022 godkendes.
Sagen afgøres i
Byrådet
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Der arbejdes videre i de politiske udvalg med de fem anbefalinger.
Bilag
Pkt. 4 Godkendelse af kommissorium for Nyborg Nærhospital - videreudvikling af fælles kommunalt og regionalt samarbejde på sundhedsområdet
Sagsid.: S2022-85814
Sagsfremstilling
I 2021 blev der etableret et politisk samarbejde mellem Region Syddanmark og Nyborg Kommune i form af en fælles politisk regional og kommunal styregruppe for Nyborg Sundhedshus med deltagelse fra Nyborg Kommune af borgmester og udvalgsformand og næstformand for hhv. Ældreudvalget og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Det politiske samarbejde har hidtil fortrinsvist centreret sig om etablering samt faglig samarbejde og udvikling i forbindelse med det nye sundhedshus i Nyborg, som skal stå færdigt i efteråret 2024. Imidlertid er der behov for et helhedsblik på det tværsektorielle samarbejde i Nyborg Kommune, der kan imødekomme de demografiske ændringer, målgrupperne i sundhedshuset, sygehusmatriklen i Nyborg, samarbejdet om sårbare borgere og realisering af lokale synergieffekter.
Derfor er der behov for en fælles politisk drøftelse og fælles ambition på tværs af Nyborg Kommune og Region Syddanmark om rammerne for videreudviklingen af det nære sundhedsvæsen i Nyborg Kommune. I forlængelse heraf er der behov for at tage stilling til puljen om etablering af nærhospitaler, der vil kunne understøtte videreudviklingen af samarbejdet. Puljen er på nuværende tidspunkt ikke opslået.
Perspektiverne for videreudvikling af samarbejdet er beskrevet i kommissorium for Nyborg nærhospital - videreudvikling af fælles kommunalt og regionalt samarbejde på sundhedsområdet (se bilag). Kommissoriet blev godkendt i den fælles kommunale og regionale politiske styregruppe for Nyborg Sundhedshus 9. januar 2023. Referat er vedlagt. Som det fremgår heraf deltog Kenneth Muhs ikke på mødet, men kommissoriet var drøftet mellem Stephanie Lose - regionsrådsformand - og Kenneth Muhs før mødet.
Kommissoriet beskriver, hvordan der skal arbejdes med at videreudvikle samarbejdet ved at tage udgangspunkt i både sygehusmatriklen i Nyborg, den fortsatte udvikling af samarbejdet i regi af sundhedshuset og det tværsektorielle samarbejde og rammerne herfor. Derved vil man også kunne imødekomme andre målgrupper end dem, der fortrinsvist fokuseres på i relation til det kommende sundhedshus i Nyborg, fx psykisk sårbare borgere. Inddragelse af andre aktører og funktioner end dem, der befinder sig i sundhedshuset, kan desuden åbne op for nye samarbejdsmuligheder og en bedre ressourceudnyttelse.
I kommissoriet er der beskrevet en række arbejdsspor, der skal kvalificere de politiske beslutninger om, hvordan det fælles kommunale og regionale samarbejde på sundhedsområdet i Nyborg udvikles.
Den fælles politiske styregruppe for et moderne sundhedshus og udviklingen af det nære sundhedsvæsen i Nyborg Kommune anbefaler at indstille overfor hhv. regionsrådet og byråd, at kommissoriet godkendes. Sagen vil blive behandlet i regionsrådet 27. februar 2023.
I den fælles politiske styregruppe for Sundhedshuset vil psykiatriområdet fremover blive inviteret med. Administrationen anbefaler i forlængelse heraf, at repræsentationen i såvel det fælles politiske som det fælles administrative styregruppe for sundhedshuset ligeledes udvides, hvilket også matcher udvidelsen af målgruppen for samarbejde, jf. kommissoriet.
Det foreslås derfor, at formand og næstformand for Social- og Handicapudvalget fremover deltager i de fælles politiske styregruppemøder, og at socialchef Vickie Krammer Nellemann deltager i den fælles administrative styregruppe.
Sagen er desuden til beslutning i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget og Ældreudvalget og forventes behandlet på Byrådet 28. februar 2023.
Konsulent og faglig projektleder for Sundhedshuset Dina Moos Riggelsen deltager på Social- og Handicapudvalget i punktets behandling.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Indstilling
Det indstilles til anbefaling til Byrådet, at:
- godkende kommissorium for Nyborg Nærhospital - videreudvikling af fælles kommunalt og regionalt samarbejde på sundhedsområdet
- repræsentationen i såvel den fælles politiske som fælles administrative styregruppe for samarbejde i forbindelse med Sundhedshuset udvides
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Social- og Handicapudvalget 1.2.2023:
Fraværende: Ingen
Fraværende: Ingen
Anbefales.
PowerPoint præsentation fra mødet er vedhæftet referatet.
PowerPoint præsentation fra mødet er vedhæftet referatet.
Beslutning i Ældreudvalg 8.2.2023:
Fraværende: Ingen
Fraværende: Ingen
Anbefales.
Beslutning i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 8.2.2023:
Fraværende: Ingen
Fraværende: Ingen
Anbefales.
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 5 Godkendelse af kommuneplantillæg nr. 4 - Skovrejsning ved Æblevej i Refsvindinge
Sagsid.: S2021-2503
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte 4. oktober 2022 forslag til kommuneplantillæg nr. 4 for Skovrejsning ved Æblevej i Refsvindinge til offentlig høring i 8 uger frem til 7. december 2022. Der er i høringsperioden ikke indkommet nogle bemærkninger, hvorfor der ikke er foretaget ændringer i planen i forhold til det fremlagte forslag.
Kommuneplantillægget
Planforslaget har til formål at muliggøre skovrejsning på dele af matrikel 21a af Refsvindinge By, Refsvindinge. For at muliggøre dette revideres temaet om skovrejsning i hovedstrukturen i Kommuneplan 2021, og planområdet udtages af udpegningen til skovrejsning uønsket.
Ved vedtagelsen af planforslaget vil det være muligt at rejse skov på ca. 13,4 ha på matr. nr. 21a mod 6,7 ha i den hidtidige planlægning.
Ansøger har oprindeligt ønsket at rejse ca. 7,8 ha skov på et nærmere angivet areal, men har senere reduceret omfanget af det ansøgte til ca. 6 ha. Ved vedtagelsen af planforslaget vil ansøger kunne realisere ca. 4,6 ha af den ansøgte skovrejsning mod 1,2 ha i den hidtidige planlægning.
Planen tilføjer desuden retningslinjer for sikring af bevaringsværdige landskaber med specifikke krav/hensyn, der skal varetages ved realisering af et skovrejsningsprojekt inden for planområdet.
Planen er vedlagt som bilag.
Miljøvurdering
Administrationen vurderer, at planen er omfattet af miljøvurderingslovens § 8, stk. 1, da det er en plan inden for fysisk planlægning og arealanvendelse, der fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser, og at det ikke kan udelukkes, at planen kan få væsentlig indvirkning på miljøet. Der skal derfor foretages en miljøvurdering af planen efter miljøvurderingslovens forskrifter.
Administrationen har vurderet, at planlægningen kan medføre væsentlige miljøpåvirkninger inden for miljøfaktorerne biologisk mangfoldighed, flora og fauna, vand, materielle goder og landskab. De væsentlige miljøpåvirkninger inden for disse temaer er derfor beskrevet i en miljørapport.
I forbindelse med endelig vedtagelse af planen er der udarbejdet en sammenfattende redegørelsen. Denne konkludere at, miljøvurderingen af kommuneplantillægget har vist, at der ikke forventes at
være væsentlige miljøpåvirkninger som følge af planlægning for skovrejsning ved Refsvindinge. Idet skovrejsningsprojektet er ad flere gange reduceret i omfang. Først som resultat af en indledende høring og dialog med naboerne til planområdet, senest som resultat af en nærmere landskabsvurdering.
være væsentlige miljøpåvirkninger som følge af planlægning for skovrejsning ved Refsvindinge. Idet skovrejsningsprojektet er ad flere gange reduceret i omfang. Først som resultat af en indledende høring og dialog med naboerne til planområdet, senest som resultat af en nærmere landskabsvurdering.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Indstilling
Det indstilles, at kommuneplantillæg nr. 4 for skovrejsning ved Æblevej i Refsvindinge godkendes endeligt som vedlagt.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 06-02-2023 - 15:30
Anbefales.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 6 Godkendelse af Helhedsplan for boligområde i Nyborg Vest
Sagsid.: S2021-34984
Sagsfremstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede 10. oktober 2022, at sende forslag til Helhedsplan for boligområde i Nyborg V i offentlig høring i perioden 19. oktober til 14. december 2022.
Helhedsplanens indhold
Helhedsplanen omfatter et areal på 100 ha mellem Lindenborgvej, Hjulbyvej, Fynsvej og Hjulby sø umiddelbart vest for boligområdet Jagtenborg i det vestlige Nyborg.
Helhedsplanen præsenterer, hvordan området kan udvikles til et grønt og attraktivt boligkvarter med op til 380 boliger i tæt forbindelse med nye grønne områder, herunder ny natur. Planen er baseret på bæredygtighedsprincipper med inspiration fra certificeringsordningen DGNB. De centrale principper bag planen er bæredygtig håndtering af vand, integration med stedets natur, understøttelse af fællesskaber og mobilitet.
Helhedsplanen præsenterer et nyt boligområde, hvor der vil være mulighed for variation i boligtyperne. Planforslaget indeholder en blanding af åben-lav og tæt-lav boligtyper med en fordeling svarende til ca. 40% åben-lav og 60% tæt-lav. Der arbejdes med forskellige typologier inden for hver hovedkategori. Planen rummer mulighed for fleksibilitet, så udviklingen af området kan tilpasses fremtidens efterspørgsel. Fleksibiliteten inkluderer også mulighed for at indpasse offentlig service (for eksempel en daginstitution) og privat service (for eksempel en dagligvarebutik ved Fynsvej), hvis der opstår behov herfor.
Udover områder til bebyggelse præsenterer helhedsplanen en ambitiøs plan for udvikling af nye naturområder, der skal bygge videre på de eksisterende naturkvaliteter i området og samtidig skabe attraktive grønne områder omkring den nye bebyggelse. Dette i sammenhæng med eksisterende natur udenfor planområdet.
Høringsperioden
Der er i høringsperioden blevet afholdt et borgermøde 24.november 2022 - der fremmødte 6 borger. På mødet blev helhedsplanen fremlagt af LYTT tegnestue, og miljøforholdende blev gennemgået.
Der er i høringsperioden fra 19. oktober til 14. december 2022 indkommet 8 høringssvar. Høringssvarene omhandler temaer, som først kan indarbejdes i den videre planlægning, eller indeholdes i anden planlægning i administrationen, hvorfor afdelingen vurderer, at høringssvarene ikke giver anledning til at ændre på helhedsplanen i forhold til det fremsendte forslag.
Høringssvarene er vedlagt som bilag i sin fulde længde samt resume. Administrationens bemærkninger er indarbejdet i den sammenfattende redegørelse, som ligeledes er vedlagt som bilag.
Miljøvurdering
Planforslaget er omfattet af krav om miljøvurdering i henhold til miljøvurderingsloven. Der er derfor udarbejdet en miljørapport til planen, der beskriver de sandsynlige væsentlige miljøpåvirkninger af planen. Miljørapporten har fokus på temaerne: Biologisk mangfoldighed, flora og fauna, befolkningen og menneskers sundhed, vand, materielle goder, herunder arealforbrug og landskaber. Rapporten er vedlagt som bilag og offentliggøres sammen med planforslaget.
Økonomiske konsekvenser
Der er ingen direkte omkostninger forbundet med godkendelsen af planen.
Indstilling
Det indstilles, at Helhedsplan for et boligområde ved Nyborg Vest vedtages endeligt, som grundlag for den videre planlægning.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 06-02-2023 - 15:30
Anbefales.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 7 Godkendelse af NFS Spildevand A/S Betalingsvedtægt for spildevand
Sagsid.: S2022-87198
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte 13. december 2022 takster for 2023 for hhv. drikkevand, affald og spildevand. Herunder blev Betalingsvedtægten for spildevand også godkendt, idet den blev godkendt, som den forelå uden ændringer siden seneste godkendelse.
NFS A/S Spildevand havde imidlertid ændringer til betalingsvedtægten, men fik ved en fejl ikke fremsendt dokumentet rettidigt til sagens behandling.
Ændringer til betalingsvedtægten for spildevand:
Generelt er betalingsvedtægten blevet opdateret i forhold til ændringer i love og bekendtgørelser for området i perioden 2015-2022. Der er foretaget præciseringer af forpligtelser for NFS Spildevand A/S og kunder. Derudover er der foretaget mindre sproglige rettelser.
Der henvises til samtlige rettelser til betalingsvedtægten, som er selvstændigt vist i bilag "Ændringer til Betalingsvedtægten for spildevand".
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Indstilling
Det indstilles, at "Betalingsvedtægten for spildevand" godkendes.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 24-01-2023 - 15:30
Anbefales.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 8 Godkendelse af frigivelse af midler til udflytning af vejbelysningsinstallationer fra Vores Elnets transformatorstationer
Sagsid.: S2022-20747
Sagsfremstilling
Nyborg Kommune har et efterslæb på vejbelysningsinstallationer i Vores Elnets transformatorstationer efter salget af Nyborg Elnet.
Der søges frigivelse af midler til nye tændskabe for vejbelysningen, og flytning af installationer fra Vores Elnets transformatorstationer til nye tændskabe i terræn.
Der søges frigivelse af midler til nye tændskabe for vejbelysningen, og flytning af installationer fra Vores Elnets transformatorstationer til nye tændskabe i terræn.
Økonomiske konsekvenser
Udgiften på 200.000 kr. finansieres af den afsatte anlægspulje i budget 2023 på 200.000 kr. til udflytning af tændskabe i transformerstationer.
Indstilling
Det indstilles, at der frigives 200.000 kr. til udflytning af vejbelysningsinstallationer fra Vores Elnets transformatorstationer. Beløbet finansieres af den afsatte anlægspulje i budget 2023 til tændskabe i transformatorstationer på 200.000 Kr.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 24-01-2023 - 15:30
Anbefales.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Pkt. 9 Godkendelse af frigivelse af midler til udskiftning af vejbelysningsarmaturer
Sagsid.: S2013-16223
Sagsfremstilling
I den politiske aftale for budget 2023-2026 er der afsat en årlig pulje på 1,8 mio. kr. til energibesparende investeringer i gadelys. Baggrunden for aftalen er blandt andet udfasning af kviksølv.
Størstedelen af armaturerne udskiftes 1:1. Her skal der være opmærksomhed på, at armaturet skal tilpasses den nuværende mastehøjde, masteafstand, vejgeometri og nugældende belysningsklasse.
Ved en totalrenovering eller nyetablering indgår det, om vejbelysningen skal være en- eller tosidet vejbelysning. Armatur, mastehøjde, masteafstand, belysningsklasse indgår i beregningsprocessen i forhold til vejgeometrien samt særlige forhold i lokalplanen.
Der er i nogle tilfælde behov for at skifte master, da nogle har stået i rigtig mange år og overlevet 1. generationsskifte af armaturer. Der er strækninger, hvor afstandene mellem masterne er for store, som klares ved at rykke på enkelte master og/eller supplere med nye, og derved opfyldes gældende belysningsklasser.
Udskiftningsplanen for 2023 forsætter i områder i/ved Ørbæk og Nyborg. Renoveringsomfanget er afhængigt af den nuværende stand på master, masteindsatser og masteafstande.
Status på renoveringen med udfasning af alle kviksølvholdige lyskilder, foregår trinvis i udfasnings perioden 2023-2027.
Økonomiske konsekvenser
Udgiften på 1,8 mio. kr. finansieres af den afsatte anlægspulje i budget 2023 på 1,8 mio. kr. til gadelys.
Indstilling
Det indstilles, at der frigives 1,8 mio. kr. til udskiftning af vejbelysningsarmaturer, som finansieres af den afsatte anlægspulje i budget 2023 til gadelys på 1,8 mio. kr.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025 24-01-2023 - 15:30
Anbefales.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Pkt. 10 Godkendelse af lokalplan for udvidelse af Frørup Andelskasse
Sagsid.: S2022-39269
Sagsfremstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede 29. august og 10. oktober 2022, at der skulle foretages enkelte ændringer i forhold til det gældende plangrundlag for hhv. Frørup Andelskasse og Sneverkilde.
Kommuneplantillæg nr. 8 og tillæg til lokalplan 11.3 er udarbejdet, idet der er behov for at foretage nogle justeringer af bebyggelsesmulighederne indenfor den oprindelige lokalplan, som er fra 2002.
Konkret har Frørup Andelskasse brug for at udvide banken med en tilbygning, mens der i den sydlige del af Sneverkilde er et ønske om at udvide et eksisterende byggefelt i tilknytning til de udlagte jordbrugsparceller.
Samlet set vurderes behovet for ændringer i plangrundlaget at kunne rummes indenfor planlovens begreb om "lokalplaner af mindre betydning", som blandt andet kan gennemføres med kortere høringsfrister og med en begrænset redegørelse.
Kommuneplantillæg nr. 8
Kommuneplantillægget ændrer på den geografiske afgrænsning mellem to eksisterende rammer, hhv:
- Ramme 7.BL.5 - Frørup, Skolevej, som udlægger områdets anvendelse til blandet bolig og erhverv i form af landsbyområde.
- Ramme 7.O.2 - Frørup Centralskole, som udlægger områdets anvendelse til offentlige formål i form af uddannelsesinstitutioner.
Rammernes geografi tilpasses eksisterende forhold, således at hele ejendommen tilknyttet Frørup Andelskasse fremadrettet ligger indenfor rammen til blandet bolig/erhverv og ikke som nu delvist i rammen til offentlige formål.
Rammernes bestemmelser forbliver uændrede, dog indføjes i ramme 7.BL.5 en uddybende bestemmelse om bebyggelsens omfang, som muliggør en højere bebyggelsesprocent for Frørup Andelskasse.
Tillæg til lokalplan nr. 11.3
Tillæg til lokalplan 11.3 har til formål at ændre på den indbyrdes afgrænsning af to eksisterende delområder (delområde BE og O), samt at hæve bebyggelsesprocenten for Frørup Andelskasse. Herudover udvider lokalplanen et byggefelt tilknyttet delområde JB, som omfatter Sneverkilde.
Offentlig høring
Planforslagene inkl. miljøscreening har været i offentlig høring i perioden fra 16. november til 15. december 2022. Der er ikke modtaget høringssvar.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Indstilling
Det indstilles, at vedtage kommuneplantillæg nr. 8 og tillæg til lokalplan nr. 11.3 endeligt.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 11 Beslutning om udviklingsplaner for landsbyerne
Sagsid.: S2023-1006
Sagsfremstilling
Jf. Kommuneplan 2021 skal der udarbejdes udviklingsplaner for kommunens landsbyer.
Aktuelt er der udarbejdet og godkendt udviklingsplaner for Refsvindinge, Vindinge/Rosilde, Frørup, Skellerup, Svindinge, Tårup, Kullerup, Kogsbølle og Langå.
Udarbejdelse af udviklingsplaner for de resterende landsbyer har været forsinket pga. corona, men arbejdet er nu taget op igen og forankret hos center- og landsbykoordinator Anne Lysebjerg Hansen.
For at sikre at de kommende udviklingsplaner bliver så kvalificerede og bæredygtige som muligt, arbejdes der på en tæt koordinering på tværs af de dagsordener, der berører vores lokalsamfund. Bl.a. vil anbefalingerne fra den kommende Kulturarvsmasterplan for landsbyer og landdistrikter blive inddraget i udviklingsplanerne.
Derudover har processen for de kommende udviklingsplaner været drøftet indgående mellem frivilligkonsulent Jannie Rasmussen, som lige nu er ved at udarbejde ny civilsamfundsstrategi for kommunen; fagchef for Bæredygtig Udvikling Mogens Michael Møller, som gennem længere tid har arbejdet med "Grøn Landsby", planlægger Maria Barsøe, som stod for sidste runde med udviklingsplaner, og center- og landsbykoordinator Anne Lysebjerg Hansen. Gruppen er enige om, at der er brug for en ekstern facilitator i processen.
Vi har holdt et indledende møde med Tyge Mortensen, som gerne vil påtage sig opgaven. Tyge Mortensen er - med egne ord - selvstændig foredragsholder og landsbyekspert, med fokus på rådgivning og facilitering og med specialisering inden for udvikling af lokalsamfund. Han har udviklet et nyt koncept for udvikling af lokalsamfund kaldet BLUP, som står for Bæredygtig Lokal UdviklingsProces. Det er en videreudvikling af de gamle LUP'er (LandsbyUdviklingsPlaner) med større fokus på bl.a. bæredygtighed (inddragelse af FN's Verdensmål) og opbygning af en strategisk udviklingskapacitet i lokalsamfundene.
Læs evt. mere om BLUP her: https://www.blup.dk/ eller se Tyges videopræsentation her (15 min): https://www.youtube.com/watch?v=z0sZJAChrv8&t=2s
Tyge har udarbejdet et oplæg til et tilpasset forløb til Nyborg Kommune. Oplægget er vedhæftet som bilag. Prisen for et BLUP-forløb er 48.000 kr. pr. nedsat styregruppe, og forløbet strækker sig over 6-9 måneder. Da vi har en del små landsbyer, vil vi foreslå at nogle af dem grupperer sig, således at der er flere civile kræfter til at løfte opgaven.
Vi lægger op til fem forløb, med hvilke vi stort set vil få dækket de landsbyer ind, som i dag ikke har en udviklingsplan. De fleste af disse landsbyer har på forhånd tilkendegivet interesse i en udviklingsplan. Det er omtrent de samme landsbyer (der er undtagelser), som ikke i ønsket grad søger midler fra forskønnelsespuljen. For de resterende landsbyer, samt de landsbyer, som gerne vil have deres udviklingsplan opdateret, tilbydes tilpassede forløb på et senere tidspunkt, hvor vi kan gøre brug af erfaringerne fra de første fem forløb.
Udover udgifter til den eksterne konsulent, vil der også blive udgifter til forplejning, kørsel, materialer m.m. i forbindelse med møder og afholdelse af workshops. Udgifterne foreslås finansieret af de tiloversblevne midler fra landsbyforskønnelsespuljen 2022. På møde i Erhvervs- og Udviklingsudvalget 5. december 2022 blev følgende besluttet:
"Restmidlerne
Efter frigivelse af midler i denne ansøgningsrunde resterer der 251.610 kr. i Landsbyforskønnelsespuljen for 2022. Restmidlerne overføres til 2023. Forventningen er, at vi i 2023 i samarbejde med landsbyerne får lavet udviklingsplaner for de landsbyer, som endnu ikke har en. Da der i efteråret 2022 er ansat en center- og landsbykoordinator, som kan støtte landsbyerne i arbejdet med deres udviklingsplaner, foreslås det, at restmidlerne reserveres til realisering af projekter i disse. Desuden kan arbejdet med Kulturarvsmasterplanen for landsbyer og landdistrikter give anledning til projekter, som kan have glæde af restmidlerne fra landsbyforskønnelsespuljen 2022."
Vi mener, at disse Bæredygtige Lokale UdviklingsProcesser vil være en god investering for sammenhængskraften i og imellem landsbyerne, med alt hvad det kan medføre af øget trivsel, bredt forankrede udviklingsprojekter, positive fremtidsfortællinger om byerne osv.
Center- og landsbykoordinator Anne Lysebjerg Hansen deltager under behandling af dagsordenspunktet på møde i Erhvervs- og Udviklingsudvalget.
Økonomiske konsekvenser
Udgifter til fem BLUP-forløb á 48.000 kr. i alt 240.000 kr., samt udgifter i forbindelse med møder og afholdelse af workshops i alt 11.610 kr.
Den samlede udgift på 251.610 kr. foreslås finansieret af de tiloversblevne midler fra landsbyforskønnelsespuljen 2022. Herefter er puljen for 2022 brugt op.
Indstilling
Det indstilles, at :
- der bevilliges 240.000 kr. til fem BLUP-forløb samt 11.610 kr. til udgifter i forbindelse med møder og afholdelse af workshops - i alt 251.610 kr.
- det samlede beløb på 251.610 kr. frigives og finansieres af restmidler fra landsbyforskønnelsespuljen 2022
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Erhvervs- og Udviklingsudvalget 2022-2025 06-02-2023 - 08:30
Anbefales.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 12 Ansøgning om intern finansiering af biler til Sundhed og Ældre
Sagsid.: S2023-663
Sagsfremstilling
Sagsfremstilling
Sundhed og Ældre har 23. januar 2023 ansøgt Økonomiudvalget om finansiering via intern leasing til køb af hhv. 12 elbiler og 8 hybridbiler til hjemmeplejen. Økonomiudvalget anbefalede ansøgningen på 12 elbiler til Byrådet, men bad om supplerende oplysninger til behandling af ansøgningen om 8 hybridbiler. På baggrund af den supplerede dagsorden til Byrådet, besluttede Byrådet 31. januar 2023, at ansøgningen om køb af 8 hybridbiler skulle genbehandles af Økonomiudvalget med henblik på, at der i stedet skulle købes i alt 20 elbiler, og for at få skabt et samlet overblik over bilparken inklusiv en udskiftningsplan.
Nyborg Kommune arbejder for omstilling af transportområdet til bæredygtig energi, men ved udskiftning af biler til Ældreområdet er det samtidigt vigtigt at understøtte levering af ydelserne til borgerne og vagtplanlægningen i hjemmeplejen, således at der ikke sker driftsforstyrrelser i forhold til den daglige drift, hvor nogle af bilerne kører døgnet rundt.
Sundhed og Ældres bilpark består i dag af 52 biler, der anvendes til borgerrettede opgaver. Den bilansvarlige i Sundhed og Ældre har i samarbejde med Udbud og Indkøb samt Sundhed og Ældre gennemgået eksisterende bilpark og anbefaler udskiftning af 20 biler. De 20 biler er meget slidte, og det er derfor nødvendigt at skifte dem nu, så der ikke opstår drifts usikkerhed.
Nuværende bilpark
Sundhed og Ældre har historisk haft en løbende udskiftning af bilerne i bilparken, for at sikre at udgifterne til udskiftninger blev fordelt over en årrække, og for at opnå en høj sikkerhed i driften. Som udgangspunkt blev udskiftning af bilerne foretaget, når disse var 5 år eller havde kørt mere end 175.000 km., svarende til 35.000 km. årligt. Dette for at sikre, at bilerne der bruges i driften har en forsvarlig stand samt at de biler, der skal udskiftes, har en værdi ved salg. I vurderingen af hvilke biler, der bør udskiftes indgår ligeledes udgifter til reparationer på de enkelte biler.
Vedhæftede bilag 1 indeholder en oversigt den nuværende bilpark i Sundhed og Ældre, bestående af 52 biler. Af oversigten fremgår bl.a. bilernes alder, kilometerstand, placering og brug samt anbefalinger ved udskiftning. De 20 biler, der er ønskes udskiftet nu, er markeret med gul. De 20 biler har en gennemsnitsalder på 7,6 år og har gennemsnitligt kørt 187.000 km.
Udskiftning til elbiler til hjemmeplejen blev sat i bero på Byrådsmødet i februar 2021, da man ønskede en gennemarbejdet plan for el lade struktur, før der blev arbejdet videre med konkrete planer for udskiftning til el. Derfor er der, i den mellemliggende periode, ikke blevet indkøbt biler til Sundhed og Ældre.
Som det fremgår af bilag 1 er bilparken i Sundhed og Ældre generelt ved at være udtjent. Inden for de næste 1-3 år anbefales de øvrige 32 biler derfor udskiftet. Af de øvrige 32 biler har 13 biler kørt mere end 150.000 km. Yderligere 8 biler har kørt mere end 120.000 km.
Bilerne er i dag placeret således:
Distrikt | | Antal biler |
Distrikt Rosengården | (Ørbæk) | 12 |
Distrikt Egevang* | (Ullerslev) | 12 |
Distrikt Egeparken/Tårnparken* | (Nyborg) | 5 |
Distrikt Øst | (Nyborg Svanedammen) | 23 |
Distrikt Vest | ||
Sygeplejen |
Tabellen viser placeringen af biler i nuværende bilpark. * Distrikt Egevang og Egeparken er lejemål.
Distrikt Vest dækker også nat, med kørsel bredt i kommunen, mens Sygeplejen ligeledes dækker bredt i kommunen og har akutte kørsler. Derudover får Sygeplejen opgaver i forbindelse med ny vagtlægeordning.
For at sikre et nogenlunde ensartet slid på bilerne (ift. antal kørte km.), rokerer den bilansvarlige i Sundhed og Ældre i dag rundt på bilerne, når det vurderes nødvendigt. Dette vil også være tilfældet i forbindelse med udskiftning af bilparken, hvor de gamle benzinbiler vil løbende vil blive placeret der, hvor det som udgangspunkt ikke vurderes muligt at skifte til en elbil.
Denne fleksibilitet i forhold til at kunne rokere rundt på bilerne, vil blive væsentligt mindre i forbindelse med overgangsperioden, hvor der skiftes til elbiler.
Udskiftning til elbiler
Udbud og Indkøb har i samarbejdet med Sundhed og Ældre samt Teknisk afdeling opstillet en plan for udskiftning af bilparken i Sundhed og Ældre. Planen tager højde for bilernes alder og stand, daglig drift, placering samt behov ift. ladekapacitet. På baggrund heraf anbefales følgende:
| 2023 | 2024 | 2025 | Senere | Samlet antal biler |
Svanedammen | 10 | 3 | | 10* | 23 |
Rosengården | | | 12 | | 12 |
Egevang | 6 | 6 | | | 12 |
Egeparken/Tårnparken | 4 | 1 | | | 5 |
Total | 20 | 10 | 12 | 10* | 52 |
Tabellen viser anbefaling til udskiftning af elbiler over de næste 1-3 år, fordelt på distrikt. De 10 stk. der anbefales udskiftet senere, er de biler, der kører i 3 vagtrul/akut.
Sundhed og Ældre har vurderet, at de 20 elbiler skal placeres med 4 elbiler på Tårnparken, 6 elbiler i Egevang, samt 10 elbiler på Svanedammen.
Etablering af ladestandere
Ved en løbende udskiftning af bilparken til elbiler, skal der udover udgiften til bilerne tages højde for, at der er en udgift til etablering af egne ladestandere, og det skal vurderes om kapaciteten i elnettet er tilstrækkelig til at dække behovet.
Teknisk afdeling har undersøgt forholdene og afklaret mulighederne for samt økonomien i forbindelse med etablering af ladestandere på alle hjemmeplejens lokationer, for også at have et overblik over de fremtidige forventede udgifter, der vil være forbundet med en løbende udskiftning af bilparken til elbiler. En nærmere redegørelse af denne undersøgelse fremgår af bilag 2.
På flere lokationer er der i dag ikke tilstrækkeligt strøm, hvorfor der er behov for at tilkøbe flere ampere, for at kunne forsyne ladestanderne. Nogle steder vil der også være behov for at etablere en ny transformerstation. Er der behov for en udvidelse af elnettet, kan det tage op mod 40 uger, jf. bilag 2.
Nedenfor er oplistet de forventede omkostninger til etablering af ladestandere, der dækker det nuværende behov (dvs. svarer til udskiftning til 20 elbiler, jf. ovenfor), samt omkostninger ved etablering af ladestandere, der dækker både det nuværende og det fremtidige behov ved udskiftning af bilparken til elbiler. Hver ladestander har to ladeudtag.
Tabellen viser udgifter ved etablering af hhv. de 28 ladeudtag der er behov for til de 20 elbiler, og udgifter ved etablering 60 ladeudtag, der vil kunne dække både de 20 elbiler, og de elbiler der i alt forventes indkøbt indenfor de næste år.
Omkostning til etablering af de 28 ladeudtag, der dækker det nuværende behov i forbindelse med indkøb af elbiler på de tre lokationer udgør 2,850 mio. kr., svarende til en udgift på ca. 102.000 kr. pr. ladeudtag.
En fremtidssikret løsning med etablering af op til 60 ladeudtag til det fulde antal biler på samtlige lokationer, vil medføre en etableringsudgift på 4,59 mio. kr., svarende til en udgift på 76.500 kr. pr. ladeudtag. Denne løsning vil medføre en merudgift på 1,74 mio. kr. i 2023, men vil spare kommunen for omkring 1,5 mio. kr. ved en senere etablering, der vil kræve ekstra grave og el arbejde. Beskrivelse af detaljer fremgår af bilag 2.
Det bemærkes, at etablering af ladestandere samt udskiftning til elbiler ved Rosengården først anbefales fra 2025, jf. ovenfor.
Udbud og Indkøb anbefaler, at der ved etablering af ladestandere fremtidssikres i forhold til den forventede udskiftning til el, for samlet set at holde udgifterne nede. Ved både Svanedammen, Egevang og senere Rosengården betyder etablering af en fremtidssikret løsning, at der skal etableres en ny transformerstation. Dette kan tage op til 40 uger fra bestilling.
Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at ladestandere v. distrikt Egevang og distrikt Egeparken etableres på lejet grund. Investering i ekstra ampere vil være tabt, såfremt lejemålet senere fraflyttes og ejer af grunden ikke ønsker at købe dem.
Fortsat brug af benzin hybridbiler
Sundhed og Ældre har i dag 10 biler, som ikke vurderes kan skiftes til el, da bilerne er i drift døgnet rundt (kører 3 vagtrul eller er akutbil). Bilerne er i dag placeret på Svanedammen. Som udgangspunkt anbefales det, at de 10 biler bliver udskiftet med benzindrevne (hybrid) biler. Hjemmeplejen i de øvrige fynske kommuner bruger ligeledes benzindrevne biler til deres nattevagter, af samme årsag.
Såfremt bilerne erstattes af elbiler, vil der være behov for at supplere med yderligere 10 elbiler for at sikre, at der til enhver tid er en (opladt) bil til rådighed for medarbejderne.
Muligheden for at supplere behovet for opladning med en lynopladning af bilerne i stedet for indkøb af yderligere biler der, hvor biler kører døgnet rundt (3 vagtrul eller akutbil), vurderes ikke at være hensigtsmæssigt. Dels på grund af tidsforbrug til opladning, og dels på grund af omkostningerne forbundet med opladning på ladestandere, der ikke er egne ladestandere.
Tidsforbruget for opladning fra 10% til 80% vil være 1,5 timer ved en ladekapacitet på 50 kW og 35 min. ved en ladekapacitet på 150 kW. I Nyborg er der mulighed for lyn opladning med 50 kW ved Monarch og for lyn opladning med min. 150 kW på Storebæltsvej samt Vestergade (v. T Hansen).
For at opnå effekt af en lynopladning kræver det, at bilen holder stille i minimum 35 minutter. Dertil kommer transporttid for medarbejderen til og fra ladestationen. Denne tid vil skulle indregnes i medarbejdernes køreplaner. Da der er tale om offentlige ladestandere, er der også en risiko for, at der ikke er en ledig ladestander på det tidspunkt, behovet for opladning opstår. Det vil betyde tid væk fra kerneopgaven for personale, der i forvejen er presset på tid.
Ved opladning på egne ladestandere afregnes forbruget af strøm direkte til el selskabet, hvorfor prisen er minimal (spot-pris aftale). Derudover indgår der i serviceaftalen med ladeoperatøren, at denne foretager el-refusion på vegne af Nyborg kommune. Ved opladning på lynopladere afregnes der til den pågældende ladeoperatørs listepris. Denne er typisk ca. 5,5 kr.
Endelig bemærkes, at ved opladning med meget høj ladeeffekt, som ved lynopladning, kan hyppig lynopladning medføre en permanent reduktion af batteriets ladekapacitet.
Indkøbsaftaler på biler og ladestandere
Indkøbet af elbiler, benzindrevne biler og ladestandere løber op i så høje beløb, at det er udbudspligtigt. Derfor har Udbud og Indkøb har i efterår/vinter 2022 gennemført udbud på indkøb af biler. Udbuddet indeholdte 2 delaftaler; én for elbiler og én for benzindrevne biler. På delaftalen for benzindrevne biler blev aftalen tildelt en hybridbil, der er en såkaldt ægte hybridbil, der ikke skal lades op ved plugin. Derudover er gennemført en tilbudsindhentning på indkøb af ladestandere. Alle aftalerne er trådt i kraft 1. januar 2023 og løber frem til 31. december 2026, dog med muligheder for opsigelse fra 1. juli 2024.
Aftalen på ladestandere omfatter indkøb af selve ladeboksen, standere hertil samt serviceaftale. Ladeboksene har en kapacitet på 22 kW. Ved etablering af ladestandere skal der indhentes tilbud på grave- samt el arbejdet fra gang til gang. Dertil kan der også være behov for tilkøb af ampere.
Økonomiske konsekvenser
Historisk har Sundhed og Ældre foretaget udskiftning af bilerne løbende, hvorfor udgiften hertil har været jævnt fordelt over årene. Den løbende udskiftning har samtidig været nødvendig for at have en høj driftssikkerhed.
Som følge af den tidligere beslutning på Byrådet i februar 2021, om udskydelse af udskiftningen af biler i Sundhed og Ældre, er bilparken nu i en sådan stand, at udskiftning af samtlige biler bør ske i løbet af 1-3 år. Dette betyder et øget udgiftspres på budgettet i Sundhed og Ældre. Hertil kommer, at prisen pr. bil er højere end budgetteret, særligt ved udskiftning til elbiler.
Merudgiften for en elbil frem for hybrid udgør pr. bil ca. 100.000 kr. Dertil kommer udgifter til etablering af ladestandere. Bilag 3 indeholder en sammenligning af pris, kvalitet og drift for hhv. el, hybrid og benzin bil.
Model 1 - udskiftning til elbiler
Ved en udskiftning af bilparken i en fremtidssikret løsning for ladestandere, vil udgiften over årene fordele sig således:
Model 1 | 2023 | 2024 | 2025 | Senere | I alt |
Benzin Hybridbiler, antal | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Benzin Hybridbiler, 1.000 kr. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Elbiler, antal | 20 | 10 | 12 | 20 | 62 |
Elbiler, 1.000 kr. | 5.500 | 2.750 | 3.300 | 5.500 | 17.050 |
Ladeudtag, antal | 46 | | 14 | | 60 |
Ladeudtag, 1.000 kr. | 3.380 | 0 | 1.210 | 0 | 4.590 |
Samlet udgift i alt | 8.880 | 2.750 | 4.510 | 5.500 | 21.640 |
Antal biler i alt | 20 | 10 | 12 | 20 | 62 |
Tabellen viser prisen på udskiftning til elbiler og etablering af ladeudtag. I 2023 udskiftes 20 biler til elbiler, og der etableres el til 46 stk. ladeudtag, hvilket fremtidssikrer løsningen til de elbiler der forventes indkøb til alle distrikter undtagen Rosengården, hvor etableringen først er planlagt til 2025. Efter 2025 vil de sidste 10 biler udskiftes med 20 elbiler.
Det samlede antal elbiler udgør 62 stk., hvilket er en udvidelse af bilparken på 10 biler. Dette for at sikre, at der til enhver tid er en (opladt) bil til rådighed for medarbejderne der, hvor bilerne kører døgnet rundt (3 vagtrul eller akut bil), og dermed ikke har mulighed for at oplade mellem vagter.
Det samlede antal ladeudtag udgør 60 stk.
Model 2 - elbiler og hybridbiler
Ved udskiftning af bilparken i Sundhed og Ældre til både elbiler og (benzin) hybridbiler i henhold til udskiftningsplanen ovenfor samt investering i en fremtidssikret løsning for ladestandere, vil udgiften over årene fordele sig således:
Model 2 | 2023 | 2024 | 2025 | Senere | I alt |
Benzin Hybridbiler, antal | 0 | 0 | 0 | 10 | 10 |
Benzin Hybridbiler, 1.000 kr. | 0 | 0 | 0 | 1.750 | 1.750 |
Elbiler, antal | 20 | 10 | 12 | 0 | 42 |
Elbiler, 1.000 kr. | 5.500 | 2.750 | 3.300 | | 11.050 |
Ladeudtag, antal | 46 | | 14 | | 60 |
Ladeudtag, 1.000 kr. | 3.380 | 0 | 1.210 | 0 | 4.590 |
Samlet udgift i alt | 8.880 | 2.750 | 4.510 | 1.750 | 17.890 |
Antal biler i alt | 20 | 10 | 12 | 10 | 52 |
Tabellen viser prisen på udskiftning til elbiler og etablering af ladeudtag. I 2023 udskiftes 20 biler til elbiler, og der etableres el til 46 stk. ladeudtag, hvilket fremtidssikrer løsningen til de elbiler der forventes indkøb til alle distrikter undtagen Rosengården, hvor etableringen først er planlagt til 2025. Efter 2025 vil de sidste 10 biler udskiftes med 10 andre benzindrevne biler.
Det samlede antal biler udgør 52 stk., fordelt på 42 elbiler og 10 benzin hybridbiler.
Det samlede antal ladeudtag udgør her stadig 60 stk., idet prisen for etablering af 60 stk. ladeudtag vil være marginalt større end prisen for 48 ladeudtag, som er det der er behov for nu. Dermed fremtidssikres der til et forventeligt større antal ældre med behov for pleje.
Supplerende sagsfremstilling
Der er under Klima- og Naturudvalget afsat 5,0 mio. kr. årligt i perioden 2023-2026 i en anlægspulje til klimaindsatser og grøn omstilling svarende til samlet 20 mio. kr. i perioden.
Der overføres uforbrugte anlægsmidler på 5,005 mio. kr. fra budget 2022 til budget 2023, hvorefter restbeløb i anlægspuljen vil udgøre 10,005 mio. kr. i 2023.
Teknik- og Miljøudvalget behandler 27. februar 2023 en sag om restfinansiering på 76.000 kr. vedrørende landskabsplan for voldanlæg ved kolonihaver, som foreslås finansieret af puljen til klimaindsatser og grøn omstilling. Sagen skal efterfølgende behandles i Klima- og Naturudvalget med henblik på endelig beslutning i Byrådet. Såfremt ansøgningen imødekommes vil restbeløb i anlægspuljen til klima og grøn omstilling herefter udgøre 9,929 mio. kr. i 2023.
Der er ikke dagsordensat andre sager på næste møde i Klima- og Naturudvalget vedrørende disponering af anlægspuljen til klima og grøn omstilling.
Indstilling
Det indstilles, at
- i 2023 indkøbes 20 elbiler til Sundhed og Ældre fordelt med 4 biler i distrikt Egeparken (Nyborg), 6 biler i distrikt Egevang (Ullerslev) og 10 biler i distrikt Øst/Vest/Sygeplejen (Svanedammen Nyborg).
- normaludgiften på 3,5 mio. kr. til indkøb af 20 biler til syge- og hjemmeplejen finansieres af det afsatte driftsbudget under Sundhed og Ældre over en periode på 5 år via intern leasingordning.
- merudgiften på 2 mio. kr. til indkøb af elbiler sammenlignet med hybridbiler finansieres af anlægspulje til klima og grøn omstilling.
- merudgiften på samlet 2,85 mio. kr. til etablering af 28 ladeudtag til elbiler finansieres af anlægspulje til klima og grøn omstilling.
- der ved anskaffelsen af ladestandere tages højde for, at det er muligt at udvide i fremtiden med relevant antal ladeudtag, så det er muligt at supplere med flere elbiler på de nævnte lokationer.
- merudgiften for fremtidssikring af ladestandere på samlet 1,740 mio. kr. finansieres af anlægspulje til klima og grøn omstilling.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Supplerende sagsfremstilling
Klima- og Naturudvalgets indstilling vil foreligge til mødet.
Beslutning
Et flertal i Klima- og Naturudvalget besluttede 28.2.2023 at anbefale indstillingen.
Liste A stemte imod og ønskede sagen ført tilbage til Klima- og Naturudvalget med forslag om anden finansiering.
Liste A stemte imod og ønskede sagen ført tilbage til Klima- og Naturudvalget med forslag om anden finansiering.
_____________________________________________________________________
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Liste A foreslår, at sagen føres retur til Klima- og Naturudvalget med forslag om alternativ finansiering.
For = A (7)
Imod = C, F, V og LG (18)
For = A (7)
Imod = C, F, V og LG (18)
Et flertal bestående af C, F, V og LG (18) stemte for Økonomiudvalgets indstilling.
Et mindretal bestående af A (7) stemte imod Økonomiudvalgets indstilling.
Et mindretal bestående af A (7) stemte imod Økonomiudvalgets indstilling.
Økonomiudvalgets indstilling godkendt.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Merudgiften finansieres undtagelsesvis af anlægspulje til klima og grøn omstilling.
Videresendes til Klima- og Naturudvalget.
Bilag
Pkt. 13 Køb af to busser til Sundhed og Ældre
Sagsid.: S2022-88355
Sagsfremstilling
Sundhed og Ældre har 23. januar 2023 ansøgt Økonomiudvalget om køb af to busser, herunder at den ene bus finansieres via praksis om 5 årig intern finansiering af driftsanskaffelser, godkendt i Økonomiudvalget. Økonomiudvalget besluttede på mødet, at ansøgningen skulle genbehandles.
Sundhed og Ældre ønsker at udskifte to af fællesområdets busser, da de nuværende busser, der står ved Jernbanebo og Svanedammen ikke længere fungerer optimalt. Begge busser er anskaffet i 2012 og er begge meget slidte. Fællesområdets busser anvendes til kørsel af beboere på plejehjem i Nyborg Kommune samt brugere af kommunens aktivcentre og demensklubber. Busserne skal have lift, til brug når kørestolsbrugere skal med i bussen.
De to busser kører primært i hverdage og periodevis i weekenden, hvor turenes længde varierer. Kørselsbehovet der skal dækkes af fællesområdets to busser, omfatter i mindre grad bykørsel, men primært længere ture, der bringer borgerne ud i naturen, f.eks. til skov og strand. Det er ikke muligt på validt grundlag at opgøre, antal km pr. køretur, men et skøn er gennemsnitlig 80 - 100 km. Busserne skal hentes og bringes mellem kommunens plejehjem, afstanden mellem plejehjemmene er mellem 10 og 30 km.
Som eksempel kan en tur mellem bussens holdeplads (Svanedammen) og Vindinge Landbycenter beregnes:
Afhentning af bus på Svanedammen, en køretur på 80 km og aflevering af bussen (på Svanedammen) udgør minimum 90 km.
Der ikke er ladestander på Vindinge Landbycenter, hvorfor bussen skal oplades på Svanedammen.
Tilsvarende beregning på en tur mellem bussens holdeplads (Svanedammen) og Rosengården):
Afhentning af bus på Svanedammen, en køretur på 80 km og aflevering af bussen udgør ca.110 km.
Der er ikke ladestander på Rosengården, hvorfor bussen skal oplades på Svanedammen.
For begge ture skal der anvendes lift for at borgerne kan komme ind i bussen, forventelig vil aircondition, varme i kabinen, brug af vinduesvisker og brug af lift trække ca. 25 % af det fuldt opladet batteri svarende til ca. 40 km af batteriets rækkevidde.
Hvis der til turen på Vindinge Landbycenter lægges 40 km, vil turen på Vindinge Landbycenter forventelig kunne rummes indenfor batteriets rækkevidde, der vil ikke være strøm til at spontanitet. En tur på 100 km vil ikke være en mulighed for borgerne på Vindinge Landsbycenter.
Hvis der til turen på Rosengården lægges 40 km, vil turen på Rosengården ikke kunne rummes inden for batteriets rækkevidde. En tur på 100 km vil ikke være en mulighed for borgerne på Rosengården i en el - drevet bus.
Det er muligt at opgøre, hvor mange dage busserne har været booket i 2022 og nedenstående skema viser, hvor mange dage busserne har været booket i de enkelte måneder:
| Jan* | Feb* | Marts | April | Maj | Juni | Juli | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
Bus 1 | 7 | 4 | 14 | 13 | 18 | 22 | 21 | 12 | 15 | 15 | 18 | 11 |
Bus 2 | 10 | 7 | 12 | 11 | 12 | 19 | 13 | 14 | 16 | 12 | 15 | 15 |
* De forholdsvis få kørsler i januar og februar 2022 skyldes Corona.
Kørslen med de to busser kan opsummeres som værende primært by- og landkørsel på Fyn, ture til Jylland, Sjælland og København skønnet 2 - 4 gange pr. år. Desuden anvendes busserne til ferieophold for beboere på plejehjemmene skønnet 1 - 2 gange årligt. På længere ture inkluderer kørslen også motorvej.
Nyborg Kommune arbejder for omstilling af transportområdet til bæredygtig energi og derfor er kørselsbehovet for de to busser vurderet op imod de muligheder, der er for at kunne understøtte dette med eldrevne busser. Denne analyse har ført til en vurdering af, at eldrevne busser på nuværende tidspunkt har for kort rækkevidde til at kunne give borgerne oplevelsesrige ture med plads til spontanitet (se bilag 1 for uddybning). Det begrundes bl.a. med:
- Brug af lift til kørestolsbrugere har stor betydning for den rækkevidde busserne kan køre. For personalet er kørsel i eldrevne busser derfor forbundet med stor usikkerhed, når medarbejderne ikke kan beregne bussens elforbrug og derved bussens rækkevidde.
- En tur, der skal være en god oplevelse for borgere og personale, kan komme til at opleves som en stressfaktor, når chaufføren ikke ved, hvor meget strøm der er på bussen (bussen lader forskelligt fra dag til dag i forhold til temperatur).
- Borgerne, der tager med på tur, har ofte et stort behov for varme i kabinen forud for turen og under kørslen, hvilket erfaringsbaseret trækker meget strøm. Personale samt borgere kan således komme til at sidde og fryse i bussen, da de ikke tør tænde for varmen pga. strømforbrug.
- Det kan være svært at tilgå opladning - f.eks. hvis turen går til skov eller strand eller andre naturområder.
- Medarbejderne i aktivcentrene har erfaring med at opladning på el - drevne busser er forskellig. Aktivcentrene har erfaring med, at chaufførerne bliver stressede når han aldrig ved, hvor meget strøm, de har på bussen (bussen lader forskelligt fra dag til dag i forhold til temperatur) Ved + 20 gr. lader bussen op til 137 km. Ved 0 gr.c lader bus op til 100 km. Derefter skal chauffør tage hensyn til brugen af air con, visker varme og lift osv.
- Personale og borgere skal sidde og fryse i bussen, da medarbejderne ikke kan tænde for varmen pga. usikkerheden vedr. strømforbrug.
Med udgangspunkt i ovenstående og driftsusikkerheden på batteriets rækkevidde, når nødvendigt teknisk udstyr som lift, aircondition, varme samt at eks. borgere på Rosengården vil have svært ved i fremtiden at komme på tur, vurderer Sundhed og Ældre, at den bedste løsning i forhold til det beskrevne kørselsbehov og antal bookninger er, at udskiftning af de to busser sker til diseldrevne busser af hensyn til driftssikkerheden, borgernes muligheder for at komme på tur og medarbejdernes trivsel og arbejdsmiljø - herunder at undgå at medarbejderne sættes i en stresssituation.
Udgiften til den ene bus kan rummes inden for Sundhed og Ældres budget, mens der ansøges om intern finansiering til køb af den anden bus.
Økonomiske konsekvenser
Der kan ikke opnås afgiftsfritagelse.
I henhold til indkøbskontorets tilbudsindhentning forventes en dieseldrevet bus med lift at koste mellem 0,750-0,960 mio.kr. ekskl. moms. Den endelig pris afhænger af, hvordan bussen indrettes bedst muligt til målgruppen.
Den ene bus kan finansieres inden for Sundhed og Ældres budget, mens finansieringen af den anden bus foreslås at ske via praksis om 5 årig intern finansiering af driftsanskaffelser, godkendt i Økonomiudvalget.
Indstilling
Det indstilles, at
- der indkøbes to dieseldrevne busser til Sundhed og Ældre til en forventet pris pr. bus på mellem 0,750-0,960 mio. kr. ekskl. moms. Den endelig pris afhænger af, hvordan bussen indrettes bedst muligt til målgruppen.
- finansiering af den ene bus sker via praksis om 5 årig intern finansiering af drifts-anskaffelser, godkendt i Økonomiudvalget.
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
Godkendt.
Beslutning på møde Økonomiudvalget 2022-2025 20-02-2023 - 15:30
Fraværende: Pia Kondrup Juul-Nielsen
Anbefales.
Bilag
Pkt. 14 Åbne meddelelser
Sagsid.: S2023-356
Sagsfremstilling
Åbne meddelelser/orientering fra borgmester og byrådsmedlemmer.
Økonomiske konsekvenser
Ingen.
Indstilling
Til orientering.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen
- Årsmøde i Nyborg Fælles Landsbyråd - ros til landsbykoordinator
- Bevillingsnævnet - restaurationsplan i høring
Pkt. 15 Lukket: Beslutning om etablering af hastighedsdæmpende foranstaltninger på Svendborg Landevej, Øksendrup (lukket af hensyn til kommunens økonomiske interesser)
Sagsid.: S2023-235
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen, Pia Kondrup Juul-Nielsen
Godkendt, at der frigives beløb jf. indstillingen til projektering og udførelse af hævet rød flade og to bump med dertilhørende skiltning og afvanding.
Pkt. 16 Lukket: Lukkede meddelelser
Sagsid.: S2023-356
Fraværende: Peter W. Mollerup, Jørn Gustavsen, Pia Kondrup Juul-Nielsen
Intet.