Nyhed, tilføjet 02. maj 2023

Demensuge i Nyborg Kommune: Kom trygt fra A til B

Den landsdækkende Demensuge (uge 19) byder i år på unikke arrangementer, læring og oplevelser i Nyborg Kommune.

Mandag 8. maj bliver den nationale Demensuge skudt i gang på Torvet i Nyborg. Over hele landet bliver der i Demensugen (uge 19) lavet arrangementer og sat fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at tage offentlig transport og bevæge sig rundt i samfundet.

Lokale aktiviteter i Nyborg Kommune

Mandag 8. maj fra klokken 11.00 til 13.00 vil der være en masse aktiviteter, der både sætter fokus på og giver viden til folk om sygdommen demens, på Torvet ved Nyborg Rådhus. Torvet og byrummet udsmykkes med demenssymbolet, hvor vores smilende og venlige medarbejdere og frivillige vil fortælle og dele viden om sygdommen demens og det nationale demenssymbol. Derudover deler vi flyers, balloner og bolcher ud.

Herunder kan du læse mere om, hvad du kan opleve på Torvet i Nyborg 8. maj i forbindelse med Demensugen.

  • Rullende demensven: Bliv demensven og få samtidig en prøvetur i Nyborg Kommunes el-bus, som til daglig bruges til små ture og udflugter sammen med borgere med demens. Som Demensven får du en indsigt i og fakta om sygdommen samt nogle små handleråd til at møde mennesker med demens. Du kan læse mere om konceptet demensven her.
  • Koncert med Nyborg Kommunes demenskor: Hør koret, som består af fem seje og modige mennesker, der alle lever med demens.
  • Gratis kage: De første 100 får en huskekage. Kagen er udsmykket med det nationale demens-symbol og serveres med viden om begrebet huskekage, der tidligere og i overført betydning blev brugt om en lussing som straf for en forseelse.
  • Udstillinger: Bibliotekerne i Nyborg Kommune udstiller hele ugen bøger – både fag- og skønlitteratur – om demens.
  • Derudvover vil der være flyers, balloner og bolcher ved Nyborg Station og busholdepladsen mandag.

Kender du demenssymbolet? Giv en håndsrækning, når du ser det

Det kan være stressende og uoverskueligt at komme afsted hjemmefra – særligt når man lever med en demenssygdom.

Tryghed i den kollektive trafik er ekstra vigtig for mennesker med demens og man kan gøre en forskel ved at holde øje med demenssymbolet og ved at huske de tre handleråd, når man møder en medpassager med demens:

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
  • Tal tydeligt – Stil et spørgsmål ad gangen
  • Vær Tålmodig – Sæt tempoet ned og hjælp gerne på vej

Symbolet kan sidde synligt på jakken eller i en nøglesnor, men kan også findes mere diskret, fx på rejsekort og sundhedskort.

Rigtig mange af landets transportselskaber bakker op og bruger deres platforme til at sætte fokus på demens og demenssymbolet overfor både ansatte og kunder. Frivillige og demensfaglige kommer i Demensugen til at være til stede på stationer, busstoppesteder og bytorve med informationsmateriale og forskellige happenings.

For yderligere oplysninger, kontakt

E-mail: demensven@nyborg.dk

Søren T. Lassen, presse. Tlf. 2156 3716, e-mail: slas@nyborg.dk