Nyhed, tilføjet 15. aug. 2023

Birkhovedskolen fejrer 125-års fødselsdag

Birkhovedskolen ændrer undervisningen til år 1898 for en stund - skolen fejrer nemlig 125-års fødselsdag.

Fredag 18. august 2023 kan byens ældste skole Birkhovedskolen (oprindeligt Borgerskolen) fejre hele 125-års fødselsdag. Fødselsdagen markeres af flere omgange.

På selve dagen vil skolens elever skrive fødselsdagskort til skolen, lege ”lege fra gamle dage” og skolens nye fødselsdagssang skal synges. Borgmester Kenneth Muhs kommer og ønsker tillykke og holder tale. Skoleleder Lars Busk Svendsen vil også sige et par ord. Derefter vil der være fælles underholdning for alle elever og voksne i skolegården. Sjovt bliver det!

- Det er dejligt, at vi kan fejre skolens fødselsdag, og det skal naturligvis markeres. Vi fejrer den af flere omgange for skolens elever, personale, forældre, pensionerede medarbejdere og andet godtfolk, udtaler skoleleder Lars Busk Svendsen. Og fortsætter: - Vi fejrer skolen på selve dagen, fredag 18. august, men det slutter ikke her. Onsdag-fredag i uge 36 omdannes den ellers moderne skole til ”skole som i gamle dage.

Væk med computere og ind med blyanten. Skolens fag føres tilbage i tiden, så det blandt andet bliver til regning, rim/remser, læsning og skrivning. Og morgensang og morgengymnastikken genindføres. Det hele afsluttes om eftermiddagen fredag 8. september, hvor skolens forældre træder ind og ser udpluk af ”skolen i gamle dage”.

For yderligere oplysninger, kontakt

Lars Busk Svendsen, skoleleder. Tlf. 2943 3674, e-mail: lbs@nyborg.dk.

Program for fejringen 18. august 2023

  • Kl. 8.00-10.00: Fejring i egne klasser.
  • Kl. 10.00-10.40: Spisning og pause.
  • Kl. 10.45-11.00: Tale ved skoleleder Lars Busk Svendsen og borgmester Kenneth Muhs. Vi synger skolens fødselsdagssang.
  • Kl. 11.00-12.30: Underholdning og overraskelse i skolegården.

Fakta

Skolens historie – kort fortalt

Den 2. marts 1897 beslutter Byrådet at bygge en skole med 20 klasselokaler.
Man vedtager, at skolen skal ligge ude i Svanedammen, der dengang var et sumpet og leret område, der havde form som et hoved, og i dette område voksede der nogle birketræer. Det ledte frem til navnet BIRKHOVEDSKOLEN.

Navnet Birkhovedskolen fik skolen ikke i første omgang, men den kom til at hedde BORGERSKOLEN. Den var en afløser for den ”gamle” Borgerskole i den sidst bevarede del af NørreVold Skole (fra 1875), der i dag kendes som Nyborg Kommunes Teknik, Miljø og Erhverv. Fra 1915-1946 hed skolen Hovedskolen, hvorefter den i 1946 blev navngivet BIRKHOVEDSKOLEN – som vi kender den i dag.

Birkhovedskolen (Borgerskolen) blev indviet 19. august af Provst J.L.M. Hjort. Skolens første skoleinspektør hed Victor Emanuel Jørgensen. Han var  inspektør i perioden 1898-1933. Skolen er tegnet af arkitekt Schwanenflügel, der blandt andet har bygget Nyborg Private Realskole, Teknisk Skole, Vandtårnet med mere.