Nyhed, tilføjet 29. maj 2024

Stort byrådsflertal bakker op om at undersøge mulig havneudvidelse

Aktieselskabet bag Nyborg Havn, ADP, har tilkendegivet, at de ønsker at undersøge mulighederne for en markant udvidelse af Nyborg Havn. Et stort byrådsflertal bakker op om at få afdækket alle aspekter, dilemmaer og muligheder i den forbindelse.

En trecifret millioninvestering, jobskabelse i hundredvis og en havn med markant større kapacitet. Det kan være fremtiden for Nyborg, hvis aktieselskabet bag havnen, ADP, får lov til at udvide Nyborg Havn. I første omgang er der udtrykt ønske om, at muligheden undersøges til bunds, og det støtter et stort byrådsflertal bestående af løsgænger Rameesh T. Sambanther, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre:

- En udvidelse af havnen rummer store muligheder og et kæmpe potentiale for Nyborg. Derfor har det store flertal i byrådet besluttet at gå helhjertet ind i at undersøge mulighederne grundigt. Det vil vi gøre i en rettidig, grundig og åben dialog med borgere, interesseorganisationer og erhvervsliv. Vi ønsker at få alle detaljer på bordet, så vi har et grundlag for at vurdere, om og hvordan Nyborg Havn kan blive mere moderne, konkurrencedygtig og fremtidssikret, siger borgmester Kenneth Muhs (V).

- Potentialet for Nyborg Kommune er enormt. En udvidelse af havnen i den her kaliber vil være den største erhvervsnyhed i nyere tid og kan skabe mange hundrede jobs. Derfor ønsker vi i byrådet at få afdækket alle aspekter af, hvad det vil indebære, udtaler Lone Smidt (S).

Beslutningen kommer på baggrund af en orientering fra ADP, der har søgt byrådets opbakning til en forundersøgelse. Der er derfor ikke tale om en forhåndsgodkendelse af planerne men i stedet en enighed om, at potentialet er stort, og at det derfor er oplagt at undersøge, hvad det konkret vil indebære, hvis Nyborg Havn udvides og udvikles markant.

Derfor er der behov for et forløb, hvor alle betingelser bliver grundigt belyst og alle relevante parter inddrages og høres. Det er den proces, byrådsflertallet nu bakker op om:

- Her er tale om et yderst interessant projekt som kan give vækst, arbejdspladser og tilflyttere til Nyborg kommune - lige det, vi er optaget af. Men først skal vi i gang med at undersøge alle aspekter og dilemmaer af den ønskede havneudvidelse, inden vi politisk kan give grønt lys til ADP, siger Michael Gertsen (C).

- En så stor investering i havnen vil forandre Nyborg for bestandigt. Derfor er det ikke en beslutning, vi kan træffe, uden at have alle aspekter belyst grundigt først – herunder betydning for naturen og fjorden. I byrådet er et stort flertal derfor positive overfor, at ADP går videre og undersøger grundlaget for at investere millioner i Nyborg Havn, lyder det fra Rameesh T. Sambanther (løsgænger).

Mere information

FAKTA

ADP A/S er et af de største havneselskaber i Danmark. De driver som aktieselskab af havnene i Fredericia og Nyborg. Derudover driver ADP i et joint-venture med PFA Pension Taulov Dry Port, der som logistikcenter i direkte forbindelse med havnen i Fredericia er et af Danmarks vigtigste trafikale knudepunkter.